Fastighetsägare extra utsatta vid jordskred och ras
Klimatförändringarna kan leda till fler ras och skred. I en ny rapport kartläggs vilka roller och ansvar som gäller för ras- och skredfrågor i samhället.
Anders Hellberg
Jordskred i Gjerdrum 2021.Foto:Terje Pedersen
Klimatförändringarna väntas leda till att jordskred och ras ökar i Sverige. Det här innebär problem inte minst för landets fastighetsägare. De har nämligen små förutsättningar att hantera detta, visar en ny rapport från Statens geotekniska institut, SGI.
”Fastighetsägare har både juridiskt och ekonomiskt ansvar att skydda sin fastighet mot effekterna av klimatförändringen. Men många fastighetsägare vet inte det. Inte heller att de själva behöver genomföra åtgärder för att förhindra att ras och skred sker”, säger Yvonne Rogbeck, chef för strategi och internationella samarbeten vid SGI, i en kommentar.
För att förbättra förutsättningarna att ta sig an de problem som finns är det därför viktigt med samverkan på olika nivåer, slår rapporten fast.
Innehåll från FolksamAnnons
Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla
När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.
Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.
Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.
– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.
– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.
Individuell genomgång
Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.
– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.
En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.
– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.
En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.