1515

Får miljoner för att bygga kraftverk i gruva på Åland

Teknikbolaget Pumped Hydro Storage får 13 miljoner kronor av Energimyndigheten för att bygga ett pumpkraftverk i en nedlagd gruva. Men coronakrisen rubbar bolagets tidsplan.

Foto:JESSICA GOW / TT, JESSICA GOW / TT
Skiss över Pumped Hydro Storages planerade projektanläggning på Åland
Skiss över Pumped Hydro Storages planerade projektanläggning på ÅlandFoto:Pumped Hydro Storage

På en ö i Ålands skärgård ska Pumped Hydro Storage bygga en pilotanläggning för pumpkraftverk i en nedlagd gruva. Här finns ett 250 meter djupt schakt, och på bottennivån finns en 2 km lång tunnel. Tanken är att vatten från Östersjön ska släppas in genom en turbin som genererat el i schaktet och fylla tunneln, därefter pumpas vattnet tillbaka upp till havet och processen kan börja om.

Fördelen med pumpkraftverk är att de kan producera elen när den behövs, och utnyttja hur elpriset flukturerar över dygn eller timmar. När elpriset är högt släpps vattnet på, när elpriset är lågt pumpas vatten upp igen.

”Det är ett innovativt sätt att bygga pumpkraft på och vi ser ett behov av energilagringslösningar framöver”, motiverar Fredrik Brändström, forskningshandläggare på Energimyndigheten stödet på 13,4 miljoner kronor.

”Man behöver bygga en pilotanläggning för att se att tekniken fungerar och går att skala upp till en fullstor anläggning”, fortsätter han.

Energimyndigheten står för 45 procent av kostnaden för det tre år långa projektet, resten får Pumped Hydro Storage stå för själva.

”Bidraget är en viktigt bit i projektet och ger oss en signal att vi gör rätt saker i företaget”, skriver Otto Werneskog, styrelseordförande Pumped Hydro Storage Sweden AB till Di.

Bolaget har tidigare sagt att pilotanläggningen ska vara igång 2021. Coronakrisen gör att den planen ser ut att spricka, Finland har stängt sina gränser och ingen utomstående kan besöka projektplatsen just nu.

”Detta försämrar självklart i sin tur våra möjligheter att påbörja arbetet och lär påverka utfallet av när piloten är färdigbyggd”, skriver Otto Werneskog.

Pumped Hydro Storage Sweden har cirka 75 aktieägare och värderades vid höstens emission till 38 miljoner kronor. Bolaget kommer sannolikt behöva ta in mer kapital för att kunna växa och har talat om en notering på First North 2022. Styrelsen har dock sagt att pilotprojektet på Åland måste bli framgångsrikt för att en notering ska bli aktuell. 

Ordförande Otto Werneskog förklarar att den senaste tidens turbulens slår mot bolagets möjligheter att hitta finansiering. 

”Finansieringen från banker och privata finansiärer är såklart mindre benägna att titta på nya möjligheter när vi befinner oss i en samhällskris. Det märker vi av”, skriver han till Di.

 ”Vi tror dock på sikt att detta är en tillfällig svacka och att hållbar energi kommer fortsätta vara en viktig pusselbit mot klimathotet vi alla står inför.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?