Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Fair Finance Guide: SEB:s nya klimatriktlinjer fulla av kryphål

SEB:s nya policy för utlåning till fossilbolag ställer inte de krav som behövs för att ligga i linje med Parisavtalet. Dessutom innehåller policyn många kryphål som gör det möjligt för SEB att fortsätta finansiera storskaliga miljöförstörande verksamheter. Det anser Fair Finance Guide som granskat SEB:s nya riktlinjer. 

Foto:Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/TT

Fair Finance Guide konstaterar bland annat att de nya riktlinjerna tillåter SEB SEB A +0,05% Dagens utveckling att fortsätta låna ut pengar till tysk kolkraft fram till 2038, i stället för 2030 som IPCC föreskriver. 

Fair Fainance Guide konstaterar vidare att riktlinjerna inte sätter några absoluta gränser för företags fossila verksamhet utan bara hur stor andel den fossila verksamheten får utgöra. Det här gör, enligt Fair Finance Guide, att SEB till exempel kan fortsätta sitt finansiella stöd till världens största kolexportör, Glencore, då kolet utgör en relativt liten andel av företagets totala verksamhet. 

”SEB:s riktlinjer är en klar förbättring och betydligt mer omfattande än de andra bankernas. Men det finns ett antal allvarliga luckor. Vi tycker generellt att SEB och de andra bankerna bör villkora sin utlåning så att företag måste ha infört omställningsplaner som ligger i linje med Parisavtalet. Det här kravet ställer bankerna när det gäller investeringar och fonder, det borde gälla också för utlåningen”, säger Fair Finance Guides Jakob König till Aktuell Hållbarhet. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?