Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Få storbolag i linje med Paris-avtalet

Det går för långsamt att ställa om de högutsläppande storbolagen för att tvågradersmålet ska kunna nås, enligt en ny rapport från Transition Pathway Initiative. 

Rapporten är resultatet av forskning som gjorts av The London School of Economics and Political Science och Grantham Research Institute on Climate Change.

Forskarna bakom rapporten har analyserat pappers-, cement-, stål-, aluminium- och kemisektorerna och kommit fram till att endast 19 procent av de största, listade bolagen är i linje med tvågradersmålet. 

29 procent av bolagen har mål om att vara i linje med Parisavtalet till år 2030. Det är fem procent mer än vad det var vid förra årets undersökning. Antalet cementbolag som har som målsättning att vara i linje med Parisavtalet har fördubblats sedan förra årets mätning. Däremot har ingen förbättring skett i aluminium- och stålsektorerna, enligt rapporten.

”Industrisektorer som stål och cement står inför tuffa utmaningar med att frikoppla utsläpp från produktion, men var så säker, de här industrierna måste ställa om sig själva om de ska överleva”, säger Faith Ward, vice ordförande på TPI, i en kommentar.

Analysen bygger på data från 72 storbolag. Utöver dem så har forskarna bedömt kvaliteten på ledarskapet på klimatområdet i 100 bolag i de fem sektorerna, som tillsammans står för två tredjedelar av industrisektorns direkta koldioxidutsläpp. Sedan förra årets rapport har antalet bolag som har satt mål i linje med Parisavtalet ökat från fem till 14. Antalet bolag som redovisar sina utsläpp har ökat från 61 procent till 76 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?