ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Få storbolag i linje med Paris-avtalet

Det går för långsamt att ställa om de högutsläppande storbolagen för att tvågradersmålet ska kunna nås, enligt en ny rapport från Transition Pathway Initiative. 

Rapporten är resultatet av forskning som gjorts av The London School of Economics and Political Science och Grantham Research Institute on Climate Change.

Forskarna bakom rapporten har analyserat pappers-, cement-, stål-, aluminium- och kemisektorerna och kommit fram till att endast 19 procent av de största, listade bolagen är i linje med tvågradersmålet. 

29 procent av bolagen har mål om att vara i linje med Parisavtalet till år 2030. Det är fem procent mer än vad det var vid förra årets undersökning. Antalet cementbolag som har som målsättning att vara i linje med Parisavtalet har fördubblats sedan förra årets mätning. Däremot har ingen förbättring skett i aluminium- och stålsektorerna, enligt rapporten.

”Industrisektorer som stål och cement står inför tuffa utmaningar med att frikoppla utsläpp från produktion, men var så säker, de här industrierna måste ställa om sig själva om de ska överleva”, säger Faith Ward, vice ordförande på TPI, i en kommentar.

Analysen bygger på data från 72 storbolag. Utöver dem så har forskarna bedömt kvaliteten på ledarskapet på klimatområdet i 100 bolag i de fem sektorerna, som tillsammans står för två tredjedelar av industrisektorns direkta koldioxidutsläpp. Sedan förra årets rapport har antalet bolag som har satt mål i linje med Parisavtalet ökat från fem till 14. Antalet bolag som redovisar sina utsläpp har ökat från 61 procent till 76 procent.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer