1515

Få har gröna bolån – men branschen känner medvind efter nya regler

Kraven för fastigheter i EU:s nya taxonomi gör att 15 procent av Sveriges byggnader räknas som hållbara. ”Det leder till en större marknad för gröna obligationer och bolån”, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen.

Rikard Silverfur, Fastighetsägarna, Johan Hansing, Svenska Bankföreningen, och Therese Ruth, Hemma.
Rikard Silverfur, Fastighetsägarna, Johan Hansing, Svenska Bankföreningen, och Therese Ruth, Hemma.Foto:Håkan Flank/Pressbilder

Enligt stickprov tagna av Finansinspektionen har 1 procent av låntagarna gröna bolån. Myndigheten spår en tillväxt i ljuset av ökad klimatmedvetenhet och att fler banker börjar erbjuda tjänsten.

Bedömare som Di har pratat med tror att också att andelen gröna bolån kommer att öka, särskilt eftersom de ger en ränterabatt. En annan faktor är att kraven för fastigheter mildrades i EU:s slutliga förslag på en taxonomi över hållbara investeringar, jämfört med olika utkast.

Taxonomin föreslår nu att de 15 procent av byggnaderna som är mest energieffektiva ska räknas som hållbara. Det innebär alltså att alla medlemsländer kommer ha 15 procent hållbara byggnader, oavsett hur energieffektiva dessa är. Ett tidigare förslag skulle ha betytt att endast 1–2 procent av Sveriges byggnader skulle räknas som hållbara, något som Svenska Bankföreningen i en debattartikel i Di från december menade skulle ”ta död på gröna bolån”. 

Anledningen till att bankerna kan erbjuda ränterabatt på gröna bolån är att de kan ge ut obligationer för hållbara eller energieffektiva bostäder, vilket är attraktivt för investerare. Om kraven för vad som räknas som hållbart hade smalnat, skulle också möjligheten att ge ut dessa obligationer ha minskat.

Men i det slutliga taxonomiförslaget hade alltså kraven för fastigheter mildrats så att fler kan räknas som gröna.

”Det leder till en större marknad för gröna obligationer och bolån”, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen.

”Man har återgått till den definition vi ville ha, att de 15 procent mest energieffektiva byggnaderna på respektive marknad ska räknas som hållbara.”

Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, är positiv till det reviderade förslaget men ser det inte som perfekt.

”Det finns en svaghet. De bästa 15 procent i ett land kan vara betydligt bättre eller sämre än i ett annat land. Samtidigt är det bättre än alternativet”, säger han.

Therese Ruth som är vd och grundare för Hemma, ett bolag som arbetar med grön finansiering för fastigheter, är även hon positiv till utfallet av taxonomin. Bolaget har bland annat ett samarbete med Skandiabanken som innebär att kunderna kan finansiera solcellsinstallationer via sitt bolån. Enligt henne finns ett stort intresse från kunderna för den typen av tjänst.

”Taxonomin öppnar upp för omställning. Vi koordinerar och följer upp solcellsinstallationer och rapporterar till Skandiabanken, vilket i sin tur gör att de kan rapportera om sin gröna utlåning i enlighet med taxonomin.”

Hemmas ansats till gröna bolån gäller omställningar, och man riktar sig bland annat mot den majoritet av fastigheter som inte har möjlighet att nå upp till kraven på energieffektivitet klass A eller B. Det är ungefär 80 procent som saknar energideklaration, enligt Therese Ruth, och som därför inte har möjlighet att nå upp till de kraven.

”Ungefär 1 procent av villafastigheterna i Sverige har en energiklass som ger dem möjligheten att få gröna bolån”, säger hon. 

I framtiden tror Therese Ruth att gröna bolån kommer integreras med ordinarie bolån, och att hållbarhet kommer vara en faktor i kreditbedömningen, precis som exempelvis fastighetens värde och låntagarens inkomst.

 

 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Fastighetsbolag kan flytta sin energiövervakning till molnet

Power Monitoring Expert
Power Monitoring Expert

Digitalisering av elektriska anläggningar och HVAC-system har varit det första viktiga steget i att göra byggnader mer hållbara, motståndskraftiga, hypereffektiva och där människan kan vara i fokus. 

Framväxten av molnbaserade lösningar inom dessa områden är därför en möjlighet att undvika kostnader för att underhålla hårdvara och programvara på plats, samtidigt som de öppnar för tjänster som kan komplettera personal på plats genom att erbjuda rådgivning och övervaknings-, analys- och underhållsstöd dygnet runt. Dessa molnbaserade plattformar och tjänster är särskilt relevanta för verksamheter som äger eller hanterar stora portföljer av små och medelstora anläggningar.

En av Sveriges största bostadsrättsföreningar, valde nyligen en hostingtjänst för energiövervakning från Schneider Electric - läs mer här. 

– Idag finns förutsättningar för en mer effektiv uppföljning där ny teknologi möjliggör mer granulär och aktuell information och möter ökade krav på dataöverföring och analys. Dock har inte alla verksamheter möjlighet att analysera data i detalj och agera så snabbt som det skulle behövas. Därav uppstår behovet av tjänster, säger Kenneth Elfving produktchef på Schneider Electric och fortsätter:

– Det finns ett intresse för tjänster och mjukvaror som möjliggör en mer innovativ och effektiv energihantering som ger lägre energianvändning, klimatpåverkan och energikostnad. Nyligen lanserade vi ett tjänsteerbjudande av vårt energiövervakningssystem EcoStruxure™ Power Monitoring Expert, IT-driften av systemet, som samlar in och analyserar energianvändningen i byggnaden, sköts av oss.

Schneider Electric erbjuder sedan tidigare en analystjänst, EcoStruxure ™ Power Advisor, som med AI utför diagnostik av energihanteringssystemet och gör en enklare elkvalitetsanalys. Detta bearbetas automtiskt då mängden data är för stor att analysera manuellt. Utifrån vilka möjligheter den här typen av tjänster skapar för enklare, mer proaktivt och effektivt arbete med energianvändning i byggnader är förhoppningen, enligt Kenneth Elfving, att fler får upp ögonen för dessa tjänster. 

Om du arbetar i en verksamhet som äger små och medelstora anläggningar och är intresserad av att veta mer om någon av tjänsterna från Schneider Electric som nämnts i texten kan du boka en kostnadsfri online-demo här

Om Schneider Electric: 

Schneiders syfte är att ge alla möjlighet att göra det mesta av deras energi och resurser som gynnar utveckling och hållbarhet för alla. Företaget ser till att Life Is On. Schneider vill vara din digitala partner för ökad hållbarhet och effektivitet. De driver digital transformation genom att integrera världsledande process- och energiteknik, uppkopplade produkter, styrning, programvara och tjänster på alla nivåer genom hela livscykeln för hem, byggnader, datacenter, infrastruktur och industrier.

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?