ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Extinction Rebellion blockerar Vattenfalls huvudkontor

Den internationella nystartade miljörörelsen Extinction Rebellion, XR, protesterade under morgonen mot Vattenfalls kolkraftverk genom en sittblockad framför företagets huvudkontor i Stockholm. 

Målet med blockaden var att hindra anställda från att ta sig in i byggnaden. XR meddelar i ett pressmeddelande att sittblockaden är en protest mot de sju Vattenfallsägda kolkraftverk i Tyskland som fortfarande är i drift.

Extinction Rebellion startades 2018 i Storbritannien med syftet att genom civil olydnad driva regeringar mot en bättre klimatpolitik. XR:s aktioner har hittills riktats direkt mot politiker och regeringar. Aktionen mot statligt ägda Vattenfall är den första som organisationen genomför direkt mot ett företag i Sverige. Representanter för XR har tidigare berättat för Aktuell Hållbarhet att organisationer hela tiden testar nya sätt att påverka.

"Vi är väldigt öppna för att prova nya metoder och sätt att arbeta och vill bryta ny mark inom det här området", säger Nils Agger som varit med och drivit XR sedan starten i Storbritannien.

I dagens aktion mot Vattenfall riktar XR kritik mot Vattenfalls klimatmål – fossilfrihet år 2050 – som XR anser vara för sent.

“Att inte ens ett statligt bolag som Vattenfall lyckas prioritera vår överlevnad framför kortsiktig vinst visar på ett djupt systemfel. Så länge staten inte ställer om kommer vi att fredligt störa Vattenfalls verksamhet”, skriver XR i en kommentar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer