EU:s nya gröna giv kommer skaka om marknadsförutsättningarna för bolagen. Vinnare är de som är med i omställningsarbetet, säger experterna som gästar Hållbart Näringslivet i Di TV.
”Det är väldigt stora ambitioner, men fortfarande är mycket opreciserat”, säger Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Privatbank om EU-kommissionens plan.
Klart är att näringslivet och finansmarknaden har en nyckelroll att spela i arbetet med att nå målet.
”Det här kommer förändra marknadsförutsättningarna”, säger Henrik von Sydow.
Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson tycker att man, trots bristen på detaljer, redan nu kan se vilka sektorer som ändå kan gynnas av EU-kommissionens gröna giv.
”Man kan ana vilka bolag som är välpositionerade”, säger hon.
Hon lyfter fram bolag som arbetar med klimatanpassning, till exempel konsultbolaget Sweco och det högt värderade norska återvinningsbolaget Tomra.
Henrik von Sydow lyfter fram en övergripande bild.
”Titta på bolag som tidigt positionerat sig med hållbarhetsarbete, som länge arbetat med hållbarhet. De kan snart skörda”, säger Henrik von Sydow på Carnegie.
I en global undersökning bland resenärer som det amerikanska managementkonsultbolaget Oliver Wyman gjorde förra våren svarade 27 procent att de planerar att resa mindre i jobbet i framtiden. När samma fråga ställdes i höstas hade siffran stigit till 43 procent, vilket visar på en insikt om att många av de affärsresor som görs i vanliga fall egentligen är onödiga. För varför ska man resa kors och tvärs över världen när det funkar lika bra att mötas i ett digitalt sammanhang?
Det skulle i så fall vara för att slippa teknik som inte håller måttet. Flera av de som medverkade i undersökningen ansåg inte att telekonferenser var ett effektivt sätt att sköta affärer på, och de såg det inte heller som ett bra verktyg för att bygga nya affärsrelationer. Alla som deltagit i en telekonferens med dåligt ljud och undermålig bildkvalitet skulle nog hålla med om detta.
Som att mötas ansikte mot ansikte
En förutsättning för att företagen ska kunna ersätta affärsresor med digitala träffar borde därför vara att använda teknik som gör det möjligt att mötas som i verkliga livet. Det är något som Huawei tagit fasta på med IdeaHub – ett produktivitetsverktyg för det smarta kontoret.
– Pandemin har för alltid förändrat hur människor kommunicerar med varandra. Med IdeaHub vill vi hjälpa våra kunder att uppnå det mest effektiva sättet för kommunikation i både online- och offline-möten. När de inte har någon annan kommunikationsmetod än telekonferens, ser vi till att de kan interagera som om de var på samma plats. Detta med hjälp av vår avancerade ljud- och videoteknik samt sömlösa whiteboard-upplevelse, förklarar Johan Eriksson, Cloud & AI Business Manager på Huawei.
Fokus på enkelhet
IdeaHub tillhör Huaweis intelligenta kommunikationsproduktserie, som är baserad på mer än 20 års audiovisuell forskning och utveckling. IdeaHub-seriens produkter är skapade ur en ökad efterfrågan på effektivare kommunikation och framväxten av teknologier som moln och artificiell intelligens – som har lett till en ny era av smarta kontor, där man kan arbeta när som helst, var som helst. En viktig del i utvecklingen av IdeaHub har varit att göra den så enkel som möjligt att använda.
– Vi integrerade en professionell videokonferenskamera och mikrofonuppsättning i IdeaHub och gjorde den vacker och enkel. Dubbla operativsystem gör det också lätt för användarna att nå alla sina kunder på olika typer av plattformar med en enhet. Fem olika trådlösa delningsmetoder, AI-driven kamera, mikrofon och whiteboard gör tekniken okomplicerad och lättillgänglig.
För att deras kunder ska slippa problemet med teknik som inte beter sig som den ska, har Huawei gjort IdeaHub så pass tillförlitlig att den kan hantera upp till 30 procents paketförlust under ett videomöte.
– Andra avancerade teknologier som speaker tracking samt text- och formigenkänning är alla tillgängliga genom ett enkelt klick. Detta i syftet att förbättra möteseffektiviteten och förhindra att tekniken tar huvudrollen och distraherar deltagarna från mötet.
Miljöperspektivet
Tittar man på IdeaHub utifrån ett större perspektiv, tror Johan Eriksson att den här typen av teknik i längden även kommer att ha en positiv inverkan på miljön.
– Eftersom IdeaHub gör onlinemöten lika effektiva som att mötas ansikte mot ansikte, tror jag att vi inte längre kommer att ha något stort behov av att resa i arbetet. På så sätt bidrar tekniken till minskad klimatpåverkan.