1515

Experter kluvna om hinder i aktiebolagslagen

Aktiebolagslagens påverkan på svenska företags hållbarhetsarbete splittrar experterna. Intresseorganisationen Aktiespararna tycker att lagen bör ses över, advokaten Carl Svernlöv tycker att det räcker med ett förtydligande i Koden för bolagsstyrning. 

Foto:Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund

Står aktiebolagslagen i vägen för företagens hållbarhetsarbete?

Aktiespararna befarar att så kan vara fallet, varför man anser att lagen bör ses över. 

Frågan är dock när och i vilken form det ska ske: 

”Bör man göra det nu eller invänta nästa större översyn? Det vet jag inte”, säger Sverre Linton, jurist vid Aktiespararna. 

Han säger att det i grund och botten inte finns något i dagens lagstiftning som hindrar bolagen från att agera hållbart. Men eftersom osäkerhet råder bör frågan tas upp. 

Exempelvis kunde man i aktiebolagslagen tydliggöra att långsiktig vinst ska styra verksamheten och att det blir en tydligare del av styrelsens uppdrag, säger han. 

Vad skulle tydligare skrivningar i lagen göra för skillnad, menar du?

”För att lagen ska uppfylla sitt syfte måste den osäkerhet som finns i dag undanröjas. Till exempel genom att tydliggöra att det finns möjlighet för bolagen att ha hållbarhet som en av kärndelarna i sin verksamhet.”

Carl Svernlöv, advokat vid Baker McKenzie och adjungerad professor i associationsrätt, har för Riksrevisionens räkning utrett huruvida avvikelse från vinstsyftet borde föras in i statliga bolags bolagsordning. Han landade då i att det inte vore en bra lösning. 

Och han tycker inte heller att ytterligare mål ska införas för aktiebolagen. 

”Jag tror att det olyckliga med att ändra något i lagen är att det skapar målkonflikter. Om det går dåligt för bolaget ett år kan man säga att det beror på att man inte styrde efter vinst utan efter hållbarhet och CSR, vilket inte vore bra.”

Centralt är, menar han, att bolagen har fokus på långsiktigt värdeskapande. 

”Det är viktigt att man lägger ner tid och energi på hållbarhetsfrågor. Om du inte har fokus på det överlever du inte som företag.” 

I den mån där finns en osäkerhet om hur lagen ska tolkas är det snarast ett pedagogiskt problem, anser Carl Svernlöv. 

”Det har inget med lagen i sig att göra. Lagen ska inte ändras, däremot kunde Kollegiet ange närmare i Koden för bolagsstyrning hur den ska förstås. Det är bästa sättet att hantera osäkerheten på.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?