Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Experter hotar lämna arbetet med EU-taxonomin – oense om biogasen

Nio medlemmar i EU-kommissionens expertgrupp för taxonomin hotar att lämna arbetet i protest mot det nyligen läckta dokumentet om ändringar i de delegerade akterna.

De nio experterna riktar kritik mot taxonomins utformning i ett brev till EU-kommissionen.
De nio experterna riktar kritik mot taxonomins utformning i ett brev till EU-kommissionen.

Med bara några veckor kvar till att EU-kommissionen ska besluta om de första delegerade akterna i taxonomin öppnar nu nio experter för att lämna arbetet i protest. Det handlar om nio medlemmar i den expertgrupp som bistått kommissionen under arbetet med taxonomin och som nu kritiserar EU-kommissionen efter det läckta dokument som tyder på att exempelvis bioenergi ska ses som en långsiktigt hållbar aktivitet. 

Läs mer: Läckt dokument: EU kan ändra sig om bioenergin

De nio experterna skriver i ett brev till EU-kommissionen att de överväger att lämna expertgruppen och att ambitionen i det läckta dokumentet bryter mot taxonomins syfte.

”Specifikt handlar det om att kriterierna för skogsbruk, bioenergi och naturgas går tvärtemot klimatvetenskapen”, skriver experterna i brevet.

EU:s expertgrupp består av 67 medlemmar och de avhoppade experterna menar att de nya formuleringarna från kommissionen strider mot expertgruppens tidigare arbete.

Läs mer: Finansmarknadsministern om Sveriges trätopunkter med EU

EU-kommissionen som i slutet av förra året fick in ungefär 46 000 synpunkter på det tidigare förslaget uppger att de delegerade akterna som rör klimataspekter ska beslutas under andra hälften av april.

Läs brevet från de nio experterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?