1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Experter hotar lämna arbetet med EU-taxonomin – oense om biogasen

Nio medlemmar i EU-kommissionens expertgrupp för taxonomin hotar att lämna arbetet i protest mot det nyligen läckta dokumentet om ändringar i de delegerade akterna.

De nio experterna riktar kritik mot taxonomins utformning i ett brev till EU-kommissionen.
De nio experterna riktar kritik mot taxonomins utformning i ett brev till EU-kommissionen.

Med bara några veckor kvar till att EU-kommissionen ska besluta om de första delegerade akterna i taxonomin öppnar nu nio experter för att lämna arbetet i protest. Det handlar om nio medlemmar i den expertgrupp som bistått kommissionen under arbetet med taxonomin och som nu kritiserar EU-kommissionen efter det läckta dokument som tyder på att exempelvis bioenergi ska ses som en långsiktigt hållbar aktivitet. 

Läs mer: Läckt dokument: EU kan ändra sig om bioenergin

De nio experterna skriver i ett brev till EU-kommissionen att de överväger att lämna expertgruppen och att ambitionen i det läckta dokumentet bryter mot taxonomins syfte.

”Specifikt handlar det om att kriterierna för skogsbruk, bioenergi och naturgas går tvärtemot klimatvetenskapen”, skriver experterna i brevet.

EU:s expertgrupp består av 67 medlemmar och de avhoppade experterna menar att de nya formuleringarna från kommissionen strider mot expertgruppens tidigare arbete.

Läs mer: Finansmarknadsministern om Sveriges trätopunkter med EU

EU-kommissionen som i slutet av förra året fick in ungefär 46 000 synpunkter på det tidigare förslaget uppger att de delegerade akterna som rör klimataspekter ska beslutas under andra hälften av april.

Läs brevet från de nio experterna.


Nordiska ägare tar ny strid mot Amazon om fackfrågor

Danske Bank, Öhman Fonder och Folksam kräver bättre möjligheter för Amazonanställda att organisera sig fackligt. Bolagen står bakom ett av många hållbarhetsförslag som ska behandlas på onsdagens stämma hos den amerikanska jätten. 

Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.
Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.Foto:Andrew Harrer

När Amazon håller sin årsstämma under onsdag kommer flera ägare att lägga fram förslag för att styra in den amerikanska jätten på en mer hållbar väg. På agendan finns minskade utsläpp, inkludering och transparens kring skattebetalningar. Men ett förslag handlar också om arbetstagarnas rättigheter. 

”Det är ett stort antal olika aktieägare som lyfter just den frågan. Vi har påtalat problemen kring arbetstagarnas rättigheter både individuellt och kollektivt. Och vi vill veta mer om vad som görs nu”, säger Oshni Arachchi, ansvarig för aktivt ägarskap på Danske Bank.

Folksam och Öhman fonder skickade tidigare i år ett brev till Amazon med krav på att bolaget skulle sluta motverka de anställdas möjlighet att organisera sig fackligt. Det undertecknades av en grupp investerare med ett förvaltat kapital på 67.000 miljarder kronor, bland annat Danske Bank, Swedbank Robur, Svenska kyrkan samt Tredje- och Sjunde AP-fonden.

Brevet verkade också ha fått effekt, då Amazonanställda, vid bolagets lager i New York, för första gången någonsin organiserade sig fackligt tidigare i vår. Men Danske Bank befarar att det genombrottet inte fått så stor betydelse som det borde ha fått.

”I april erkände Amazon för första gången en facklig organisation. Det var en milstolpe för arbetarna att kunna förhandla tillsammans och vi hade hoppats att det skulle signalera en förändring, men vad vi ser istället är nya rapporter om att inget förändrats”, säger Oshni Arachchi.

Läs mer: Storbank ställer krav på H&M – backar förslag om biologisk mångfald 

Amazon har vid upprepade tillfällen fått kritik för att sprida negativ information om facklig medverkan, bland annat att det skulle hota lönenivåerna. Bolaget har också fått kritik från distriktsåklagaren i staten New York för att ha hämnats på anställda som protesterat mot säkerhetsförhållandena under pandemin i samband med en stämningsansökan. Det finns även rapporter om att arbetare som försökt organisera sig blivit jobbet. 

Det aktuella förslaget handlar om att få bolaget att rapportera om hur de jobbar med frågan och att sluta motverka arbetare som försöker organisera sig fackligt. 

Danske Bank uppger att de även kommer att rösta för flera av de andra hållbarhetsförslag som behandlas under stämman. Bland annat vill man se en rapport på Amazons skatteutgifter och ett förbättrat arbete kring inkludering och mångfald bland personalen.

Varför investerar ni i ett bolag som ni anser har så många problem att jobba med?
”För oss har Amazon en bra möjlighet att tackla de här stora utmaningarna. Bolaget försöker att vara transparent. Dessutom har de verkligen förbättra sin rapportering och sin hållning i hållbarhetsfrågor. Men det finns alltid mer att göra”, säger Oshni Arachchi.

Vad blir konsekvenser om bolaget inte hörsammar era synpunkter?
”Vi skulle fortsätta dialogen med bolaget. Att göra vår röst hörd på stämmen genom att rösta på olika förslag är ett separat verktyg, för att tydligt signalera för Amazon vilka områden vi i närtid vill se förbättringar inom.”

Det ligger även förslag från andra ägare om att få in arbetstagarrepresentanter i styrelsen, att göra paketeringen mer miljövänlig samt att kartlägga hälsoeffekterna av att jobba på Amazons lager. 

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev

Följ oss på Twitter 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?