Annons

Experter: Avtalet inget fiasko – ”Vi följer en farlig väg”

Klimatmötet i Glasgow blev varken en succé eller ett fiasko, anser klimatexperterna.

”Betraktar det som en farlig, men inte en katastrofal framtid”, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Miljöprofessor Johan Rockström.
Miljöprofessor Johan Rockström.Foto:Maja Suslin/TT

Rockström, som är chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin, säger att vi kommer att gå mot 1,8 eller 1,9 graders uppvärmning om alla till punkt och pricka följer reglerna som har satts.

Alltså en bra bit över Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till som mest 1,5 grader.

”När länderna åkte till Glasgow var vi på väg mot en katastrof, 2,7 graders global uppvärmning. När vi lämnat mötet följer vi en farlig väg”, säger Johan Rockström.

”Det är ett signifikant steg framåt – men otillräckligt.”

Till skillnad från tidigare upplagor av klimatmötet har det trots de långdragna förhandlingarna egentligen inte varit några konflikter kring själva riktningen – att leverera Parisavtalet.

”Det är lätt att missförstå det, att man tror att länder håller på att obstruerar. Så har det varit förut, men inte i Glasgow”, säger Rockström.

Detta trots Indiens sista minuten-inspel om att ändra ordvalet i slutdokumentet från att ”fasa ut” till att ”minska” kolanvändningen.

Naghmeh Nasiritousi, som forskar om klimatpolitik vid Stockholms universitet, säger att balansen i texten försvagades på grund av inspelet.

”Men på det hela är konferensens resultat bättre än förväntningarna som fanns innan eftersom man har nått en överenskommelse om regelboken, som var så svår att komma överens om, samt skrivit in att länder bör komma in med ambitiösare åtaganden nästa år”, säger hon. 

Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institute (SEI), är enig i att det är ett misslyckade att länderna tillsammans inte har lagt fram klimatmål som kommer att kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

”Det som är mest positivt är att man kommit överens om att höja tempot i processen. Att man uppmanar länderna att lämna in nya klimatmål redan nästa år och att man kommer att göra tätare uppföljning – varje år i stället för vart femte år som Parisavtalet sa.”

På den punkten får hon medhåll från både Rockström och Nasiritousi – att det finns ett annat momentum i klimatbesluten.

”Nu sänder man mycket tydligare politiska signaler till marknaden om vad det är som behövs göras. Bara det att kol och fossila subventioner finns med, även om det är urvattnat, visar på en riktning. Det har vi saknat tidigare. Vi har famlat men nu är det tydligt”, säger Naghmeh Nasiritousi.

Åsa Persson nämner också enandet kring skador och förluster – en ersättning till länder som drabbats hårt av klimatförändringar – som en viktig punkt.

”Det är en fråga som sårbara länder som önationer har drivit under lång tid. De var tydliga med att det här är något som de måste få stöd för”, säger Åsa Persson.

Naghmeh Nasiritousi tror att den frågan kommer att leva vidare.

”Frågan om skador och förluster var en väldigt stor besvikelse för många fattiga länder, att man inte fick starkare skrivningar om att man behöver hjälp när man drabbas. Det kommer vara ett hett ämne nästa år, för det sköt man på framtiden”, säger hon.

Liksom många andra hade Åsa Persson önskat en starkare skrivning kring kolets utfasning. Det vi ser nu är en kompromiss, menar hon.

”Där misslyckades det brittiska ordförandeskapet. Målet som de hade var att skapa en bred allians för att fasa ut kolet globalt, men där lyckades man inte få med de stora användarländerna som Kina och Indien.”

2022 arrangeras COP27 i Egypten.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera