1515

Experten: TCFD en besvikelse

Rekomendationerna från Task force on climate related financial disclosure, TCFD, riskerar att missa målet. 

Foto:Christine Olsson/TT

Det menar Jane Thostrup Jagd, forskningsledare på Center for ESG Research i Danmark, expert på de frivilliga riktlinjerna för att hantera och rapportera klimatrisker och möjligheter, som lanserade sommaren 2017.

”Jag vet mycket om finansiell rapportering. När TCFD:s rekommendationer kom sade jag 'yahoo, det är exakt vad vi behöver'. Men de initiativ jag hittills sett gör mig ledsen”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Jane Thostrup Jagd konstaterar att få icke finansiella bolag börjat med scenarioanalyser enligt TCFD och att de som gjort det varken kvantifierat eller monetariserat effekterna.

”Man ser ofta TCFD i separata rapporter eller i hållbarhetsrapporter. Jag tror tyvärr inte att företagen diskuterar frågan mellan icke finansiell och finansiell personal. Även den finansiella personalen borde förstå och vara delaktiga. Det handlar om viktig investerarinformation”, säger hon.

Jane Thostrup Jagd är också kritisk till att EU valt att ta in TCFD i direktivet för redovisning av ickefinansiell information. I stället anser hon att TCFD:s rekommendationer bör integreras med den internationella redovisningsstandarden IFRS.

Som ett råd till bolagen föreslår Jane Thostrup Jagd att de tar sig an uppgiften bit för bit och inte försöker täcka allt. Kanske, menar hon, räcker det också till en början med att redovisa direkta klimateffekter, så kallade scope 1.

”Om dessa är svåra att kvantifiera och monetarisera är de indirekta ännu svårare. Rapporteringen måste in i bolagens finansiella rapporter. Kom ihåg att FD i TCFD står för Financial Disclosure.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?