Att Blackrock flyttar fram positionerna och ställer högre krav på bolagen kommer att ha avgörande betydelse för framtida inkluderingsarbete. Det tror Suzan Hourieh Lindberg som 2019 grundade The Social Few, enligt egen utsago Nordens första datadrivna tillväxtbyrå med fokus på minoritetsperspektiv.
”Det Blackrock har gjort är banbrytande, även om det görs först 2020. Det är inte för sent. Jag tror att väldigt många kommer att följa efter. Blackrock har förstått att inkludering är en fråga om tillväxt. Många pratar om det, men få gör något åt det. Framför allt när det kommer till att göra rätt insatser.”
Att beslutet att sätta ökad press på bolagens mångfaldsarbete kommer under en pandemi ser hon som ett styrkebesked från Blackrocks sida.
”De har förstått att bolag som är mångfalds- och perspektivrika, inte minst i ledarskapet, också hanterar kriser mycket bättre. Det här är varken första eller sista krisen, det kommer att komma fler. Därför handlar det om att kunna investera i bolag som är robusta nog att kunna hantera flera kriser framåt, genom att tänka långsiktigt just när det kommer till mångfald och inkludering.”
Suzan Hourieh Lindberg påpekar att mångfalden också behöver mätas för att faktisk förändring ska ske. Ett plus med Blackrocks strategi och budskap är därför inte bara att de satt upp tydliga mål, utan också att de säger hur de ska gå tillväga, menar hon.
”De har bestämt vilka krav de ska ställa och hur de ska gå tillväga för att säkerställa att de får de insikter de behöver för att optimera arbetet framåt. De har gått in ganska detaljerat för det här, vilket jag tycker visar på en mognad.”
Vad tror du att det får för betydelse framåt?
”Jag tror att det globalt sett kommer att få ganska stor betydelse. Jag tror att allt fler kommer att vilja ta tillvara på de möjligheter som följer med det här. Man förstår att man måste vara med.”
Även om svenska bolag kan bli bättre på att inkludera kvinnor så är de överlag förhållandevis bra på kön, därför bör ett större fokus ligga på minoritetsgrupper – oavsett könsidentitet, menar Suzan Hourieh Lindberg. Och hon tycker att det redan börjat hända en hel del på området.
”Vi som jobbar med de här frågorna får väldigt många förfrågningar. Från banker och från riskkapitalbolag, om hur bolagen de investerar i är uppbyggda. Det handlar om att säkerställa att det finns tillräckligt många perspektiv, det är en framtidssäkring.”
Hur långt har svenska bolag kommit?
”Vi har inte kommit långt, men vi rör oss fort. Det har hänt mycket de senaste åren. Det finns ett tryck från samhälle och marknad där branscher och industrier måste leverera.”