ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Experten: Att minska utsläppen inte tillräckligt

  • Foto: Amanda Lindgren

Företag måste ta större ansvar i arbetet för anpassningen till ett förändrat klimat, enligt Stockholm Environment Institute.

”Vi tycker att det är viktigt att den privata sektorn i högre grad deltar i de diskussioner som i dag huvudsakligen förs mellan länder”, säger vice vd och forskningschef Åsa Persson.

Fokus i klimatdebatten har länge legat på hur utsläppen ska minska, inte minst för företagen. Därför är det nu hög tid att lyfta anpassning som en central fråga, menar Stockholm Environment Institute.

Enligt forskningsinstitutet är den privata sektorn nämligen relativt sett dålig på att ta hänsyn till klimatrisker. Det påverkar viljan till anpassning, vilken alltså ofta valts bort. 

”Vi ser att man historiskt har betraktat anpassning som en fråga för länder, där regeringar och kommuner haft störst ansvar. Men vi menar att klimatriskerna kommer att spridas genom värdekedjorna”, säger Åsa Persson. 

Vid sidan av det etiska ansvaret – inte minst för importberoende företag med leverantörer i fattigare länder – ligger det i näringslivets eget intresse att bättre identifiera och ta sig an de risker som löper genom värdekedjan.

Frågan om anpassning kan sägas ha fått sitt genombrott vid klimatmötet i Cancun 2010, med det som kallas för Cancun Adaptation Framework. Redan då sade man att arbetet skulle inkludera privata aktörer – globalt och gränsöverskridande – men enligt Stockholm Environment Institute som studerat ett antal svenska exportföretag krävs nya strategier för att förbättra bolagens förmåga att värdera klimatrisker. 

”Det händer ganska mycket och vissa företag är bra på att ta till sig klimatscenarier. Men många företag tänker bara ett eller två år framåt – i stället för 20 år”, säger Åsa Persson.

Ett centralt exempel hon lyfter rör svensk livsmedelsförsörjning, där vårt beroende av omvärlden är stort: 

”Vem bär ansvaret för Sveriges matimport? Är det importföretagen eller regeringen? Där vill vi gärna se mer debatt och förståelse”, säger hon. 

De förändringar som sker inom finansvärlden tror hon kommer att driva utvecklingen i positiv riktning. 

”Jag tror att vi gradvis kommer att se mer standardiserad information kring klimatrisker. Men vi tycker att det är det är viktigt att den privata sektorn i högre grad deltar i de diskussioner som i dag huvudsakligen förs mellan länder. Kan de hjälpa sin leverantör att hitta nya grödor eller bidra till att exporterande land blir mindre beroende av jordbruksexporten? Det är frågor som länder och företag har ett gemensamt ansvar för.”

Hur ska det här bli verklighet?

”Steg ett är medvetenhet. Vi jobbar på att ta fram siffror, det talar till de här sektorerna. Hur stora är riskerna? Hur beroende är vi i Sverige av det som sker i till exempel Centralamerika när det gäller import? Men det är svåra frågor och de ligger lite mellan marknad och statliga interventioner.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer