1515
Annons

Ex-politikern tar plats i tunga investerarfavoriten

Impactinvesterarnas favoritbolag tar in två tunga miljöprofiler i styrelsen. Maria Wetterstrand och Lisen Schultz ska hjälpa Climateview med dess kraftiga expansionsplaner – som går ut på att trefaldiga antalet kunder i år.   

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand (mitten) går in i styrelsen i Climateview, som har bland andra Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth som investerare.
Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand (mitten) går in i styrelsen i Climateview, som har bland andra Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth som investerare.
Climateviews  vd och grundare Jeff Grens, Tomer Shalit, grundare, och Einar Bodström, grundare
Climateviews vd och grundare Jeff Grens, Tomer Shalit, grundare, och Einar Bodström, grundareFoto:Amanda Lindgren
Foto:Joey Abrait

Climateview riktar sig till städer, kommuner eller regioner som vill få kolla på hur de kan planera och uppnå sina klimatmål på effektivast sätt. Bolaget, som tidigt backades av bland annat Sophie Stenbeck, Klarna-grundaren Niklas Adalberth, Proventus vd Daniel Sachs och affärsängeln Sophia Bendz, släppte sin tjänst, som utvecklats med hjälp av Klimatpolitiska rådet, i mars i fjol.

Climateview uppger att 80 olika städer redan anslutit sig till tjänsten. På kundlistan i Sverige återfinns bland andra Umeå, Helsingborg och Uppsala . 

”Vår produkt är skapad för att få demokratiska system att fatta bra beslut”, säger medgrundaren Einar Bodström, som tidigare varit med och startat upp modebolaget Asket och kommmunikationsbyrån House of Radon.

Runt om i Europa uppges städer som Newcastle, Bern och Dortmund ha anslutit sig. För att gå vidare i arbetet med att locka till sig ytterligare internationell klientel tar bolaget nu in två nya styrelsemedlemmar. 

De näringslivsprofiler som nu tar plats i styrelsen är det tidigare språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, som för närvarande är vd för konsultbyrån Miltton, och Lisen Schultz, forskare vid Stockholm universitet och grundare av Pontus Schultz Stiftelse för ett mänskligare näringsliv.

”De ska hjälpa oss med att rulla ut det här i världen och uppfylla den enormt expansiva planen vi har. Målet är att uppnå 250 städer innan året är slut”, säger Einar Bodström.

Lisen Schultz och Maria Wetterstrand tar sig an styrelseuppdrag klimatteknikbolag.
Lisen Schultz och Maria Wetterstrand tar sig an styrelseuppdrag klimatteknikbolag.

Climateviews kunder betalar för en plattform där de kan jämföra sig med andra städer eller regioner inom olika områden samt ta del av deras lösningar på olika problem. Det kan exempelvis handla om att hur sammanlänkade cykelbanor främjat cykling i Umeå eller att upplevd trygghet varit en avgörande faktor för om folk vill åka kollektivt i Kiel. 

Einar Bodström liknar tjänsten vid ett transformationsverktyg som möjliggör för aktörerna att kvantifiera sina klimatmål samt identifiera lämpliga åtgärder för att uppfylla dem. Vad åtgärderna sedan blir skiljer mellan aktörer, men en viktig del är att kunna samverka med näringslivet om det.

Lisen Schultz, som utöver tidigare nämnda meriter är programansvarig för Stockholm Resilience Centres hållbarhetsutbildning för näringslivschefer, väntas kunna bidra med att också väva akademin in i mixen.

Climateviews  vd och grundare Jeff Grens, Tomer Shalit, grundare, och Einar Bodström, grundare
Climateviews vd och grundare Jeff Grens, Tomer Shalit, grundare, och Einar Bodström, grundareFoto:Amanda Lindgren

”Att ställa om till ett samhälle som möter allas behov utan att värma upp planeten är gigantiskt samarbetsprojekt. Utan verktyg som kan tillgängliggöra forskningsresultat och omsätta dem i praktiken, kommer vi inte att lyckas”, säger Lisen Schultz.

Maria Wetterstrand kunskap om hållbarhetsregleringar i EU väntas bli en viktig tillgång.

”Som tidigare politiker vet jag vikten av att kunna tillgängliggöra data och omsätta den till faktiska åtgärder – det är detta som gör att jag vill bidra till Climateviews arbete. Dessutom ger det tyngd och trovärdighet internationellt att svenska myndigheter varit med och arbetat fram modellen”, säger hon själv.

För att finansiera sin expansion tog Climateview i höstas in 100 miljoner kronor från bland andra Commerz Ventures, Nordic Ninja VC och Norrsken VC. Men på frågan om det väntas några fler finansieringsrundor i närtid eller en potentiell notering svarar Einar Bodström kryptiskt.

”Den väg som tar oss till att göra störst skillnad på kortast tid, den kommer vi att följa”, säger han.

Valet 2022

Så vill S satsa på grön industri

Socialdemokraterna vill utöka de gröna kreditgarantierna för klimatinvesteringar till minst 100 miljarder kronor.

Mikael Damberg och en tidigare budget.
Mikael Damberg och en tidigare budget.Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer

Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) när han i Luleå höll en pressträff om hur svensk industri ska vara världsledande, enligt ett pressmeddelande.

Enligt nuvarande plan ska ramen för kreditgarantierna öka till 80 miljarder kronor 2024.

Damberg uppgav också att Socialdemokraterna (S) vill gå vidare med planerna för att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel kraftvärmeindustri, skogsbruk och pappersmassaproduktion. Sverige ska, enligt Damberg, bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS.

För att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen vill S dessutom öka satsningarna på ny teknikutveckling och stödet till stora klimatprojekt, förenkla tillståndsprocesserna, öka satsningar på forskning och innovation, samt utveckla och utöka Industriklivet.

Industriklivet är en statlig satsning på bidrag till forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt för att minska utsläpp från industrin. Det omfattar drygt 900 miljoner kronor i år, enligt Energimyndigheten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera