Annons

Ex-politikern tar plats i jämställdhetsbolagets styrelse

Efter höstens valförlust meddelade Stockholms tidigare finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) att hon lämnar politiken. Nu kliver hon in i styrelsen för jämställdhetsbolaget Pihr, vars mjukvara ska ta död på ojämställda löner.

Anna König Jerlmyr, tidigare finansborgarråd (M) i Stockholm stad.
Anna König Jerlmyr, tidigare finansborgarråd (M) i Stockholm stad.Foto:Jonas Eng

Som toppolitiker i Stockholms stad lyfte Anna König Jerlmyr inte sällan jämställdhetsfrågor. Hon jobbade till exempel med att marknadsföra huvudstaden som en plats med jämställda villkor och balans mellan arbetsliv och privatliv, för att locka fler kvinnliga talanger till staden. När hon själv skulle förklara höstens valförlust, där Moderaterna backade nära 3 procent, gav hon en indirekt känga till riksdagspartiets retorik.

”M i Stockholm måste vara frihetligt och inkluderande, inte tala om etnicitet eller skillnader mellan ytter- och innerstad utan om allas lika värde och möjligheter för alla, inte bara för vissa”, sade hon till DN.

Nu tar hon vidare engagemanget till näringslivet. Från och med i januari i år tar hon plats i styrelsen för SaaS-bolaget Pihr, vars syfte är att säkerställa jämställd lönesättning.

”För mig är det en framtidsfråga och en konkurrensfråga för Europa. Kan vi visa att vi har jämställda arbetsplatser så kan vi också attrahera fler talanger och bli mer hållbara, framgångsrika och konkurrenskraftiga”, säger Anna König Jerlmyr.

I Pihrs styrelse sitter Ylva Ekborn, Johannes Lien, Magnus Flink, Magnus Drogell, Anna Ljungdahl, Anna König Jerlmyr och Henrik Saläng.
I Pihrs styrelse sitter Ylva Ekborn, Johannes Lien, Magnus Flink, Magnus Drogell, Anna Ljungdahl, Anna König Jerlmyr och Henrik Saläng.

Pihrs affärsidé om att identifiera osakliga löneskillnader genom automatiserad analys ligger i linje med en stark politisk trend, där man försöker få bukt med inkomstskillnader genom ökad transparens.

I vissa amerikanska delstater är det nu lag på att uppge lön vid jobbannonsering, i Japan måste större företag redovisa lönegapet mellan kvinnor och män, och så sent som i december nåddes en preliminär överenskommelse inom EU om att arbetsgivare med över 100 anställda måste rapportera löneskillnader till berörda myndigheter. Anställda ska också ha rätt att få veta snittlönerna för samma eller motsvarande arbete, och om det finns några könsskillnader.

”Vi ser också att bolag själva blir mer värderingsdrivna, de har ESG-mål och jobbar med data för att visa att de går i rätt riktning. Med lönekartläggningsverktyg som Pihrs kan man göra det på ett enkelt sätt, och när man har data kan man också styra över riktningen i större utsträckning”, säger Anna König Jerlmyr.

Vad vill du tillföra som styrelsemedlem?
”Jag vill bygga medvetenhet om verktyget och bidra med mina nätverk. Jag har varit ordförande för det största europeiska nätverket för städer, jag har engagemang i World Economic Forum och har jobbat med att marknadsföra Stockholm globalt, som en stad med jämställda villkor. Så jag har mycket internationella kontakter.”

Har vi fler uppdrag att vänta från dig?
”Ja, det tror jag säkert. Jag kommer under våren landa i om jag ska ta på mig fler styrelseuppdrag eller ha en mer operativ roll. Men jag ser att den kraft som finns nu i näringslivet är oerhört intressant och jag vill vara en del av det.”

Är det en större trend tror du, att politiker ser att man kan göra större skillnad inom näringslivet?
”Jag tror att näringslivet lockar många som vill göra skillnad och som är otåliga att se resultat. Näringslivet har aldrig varit så intressant som det är nu, med den nya industrin, hållbarhet och klimat, men också andra ESG-faktorer, som jämställdhet. Det lockar många som tidigare känt en drivkraft inom politiken, så jag är övertygad om att vi kommer se fler före detta statsråd, kommunalråd och beslutsfattare att tacka ja till uppdrag i näringslivet.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera