ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU:s utsläpp av växthusgaser minskar men takten måste öka

När alla EU-länder rapporterat sina utsläppssiffror för år 2017 står det klart att målet för år 2020 kommer att nås.

Slår man samman de preliminära uppgifter som lämnats in av samtliga medlemsstaterna minskade EU:s utsläpp av växthusgaser med 2 procent från år 2017 till 2018. Det innebär i sin tur att EU:s medlemsstater har minskat sina totala utsläpp med 23,2 procent jämfört med 1990 års nivå. Därmed klaras målet om en 20-procents-minskning fram till år 2020.

Nu kommer den verkliga utmaningen, att fördubbla minskningen till år 2030. Det innebär att dagens takt med årliga minskningar på i genomsnitt 73 miljoner ton koldioxid måste upp till 81 miljoner ton.

EU:s miljöbyrå, EEA, skriver i en kommentar att en sådan minskning är möjlig, men konstaterar att det kommer att kräva stora ansträngningar.

Tre medlemsländer, Grekland, Portugal och Sverige, uppger att de har en klimatpolitik som kommer att klara det uppsatta EU-målet. Sju andra, Belgien, Kroatien, Frankrike, Ungern, Italien, Slovakien och Spanien, uppger att de kommer att behöva införa ytterligare policyer för att uppnå dessa mål.

För att klara ett annat av EU:s hållbarhetsmål, det om 30 procent förnybar energi till 2030, krävs enligt EEA en årlig ökning av den förnybara energin med minst 1,1 procentenheter.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer