ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU:s miljömyndighet: Akuta miljöåtgärder krävs under de kommande tio åren

  • Foto: Pedersen, Terje

Använd det kommande decenniet till att radikalt skala upp och snabba upp åtgärder för att få EU tillbaka på banan så att unionen kan nå sina miljömål på medellång och lång sikt. 

Den uppmaningen kommer från EU:s miljömyndighet EEA, som i dag släpper en ny rapport om läget för EU:s miljö, ”The European environment — state and outlook 2020”.

”Europas miljö befinner sig vid en brytpunkt. Vi har ett smalt tidsfönster under nästa decennium att skala upp åtgärder för att skydda naturen, minska effekterna av klimatförändring och radikalt minska vår konsumtion av naturresurser”, säger EEA:s chef Hans Bruyninckx i en kommentar.

Enligt EEA har EU under de senaste decennierna gjort viktiga framsteg på miljö- och klimatområdet, men utsikterna för Europas miljö det kommande decenniet är inte positiva. Enligt EEA kommer EU inte att nå sin hållbarhetsvision om att leva bra inom planetens gränser genom att fortsätta att gynna ekonomisk tillväxt och därefter försöka styra upp de miljömässiga och sociala konsekvenserna.

De miljömässiga trenderna har totalt sett inte förbättrats sedan den förra rapporten 2015, konstaterar EEA. Miljömålen kommer inte att nås och det gäller särskilt biologisk mångfald. Men det finns fortfarande en chans att nå målen för 2030 och 2050.

Viktiga framsteg har enligt EEA gjorts när det gäller resurseffektivitet och cirkulär ekonomi men drastiska åtgärder krävs när det gäller minskning av växthusgasutsläppen, industriutsläpp, avfallsgenerering, förbättrad energieffektivitet och andelen förnybar energi.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer