Annons

Europas första byggare med klimatmål – ”vi har definierat det väldigt tufft”

För Bonava var det självklart att sätta tuffa, ambitiösa hållbarhetsmål redan från början vid avknoppningen från NCC för fem år sedan. I dag toppar bostadsutvecklaren rankningen Hållbara bolag inom konsumtionsvaror.

Anna Hamnö Wickman, hållbarhetschef på Bonava.
Anna Hamnö Wickman, hållbarhetschef på Bonava.Foto:Pontus Orre

”Det är ett resultat av att Bonava BONAV B -2,20% Dagens utveckling har haft hållbarhet inbyggt i sin affärsidé och grundsyn på verksamheten redan från början”, menar Peter Wallin, vd för Bonava sedan i februari i år.

”Det är viktigt i alla verksamheter, men i synnerhet i vår bransch med så otroligt långa ledtider. Från att vi utvecklar ett koncept till att vi bygger och säljer pratar vi ibland om upp mot 9-10 år. Det gör naturligtvis att om vi inte har fokus på att bygga hållbara boende och grannskap från början, då kommer vi aldrig att nå dit.” 

Bostadsutvecklaren Bonava grundades 2016 som en avknoppning från byggkoncernen NCC och hållbarhetschef Anna Hamnö Wickman har varit med från starten.

Ni var första bostadsutvecklaren i Europa att få klimatmål godkända av Science Based Targets initiative. Vad gjorde att ni tog det steget?
”Redan när Bonava bildades var det ett krav från styrelsen att vi måste ha klimatmål och då bestämde vi oss för att verkligen göra det ‘by the book’, verkligen kartlägga var vi har vår klimatpåverkan och vad vi behöver göra för att vi ska vara i linje med de internationella klimatavtalen. Då är Science Based Targets det bästa stödet som finns”, säger Anna Hamnö Wickman. 

Hur presterar ni mot era mål?
”Vad gäller scope 1 och 2 ligger vi bra till och har en utsläppsminskning på 24 procent mot basåret 2018. Den riktigt stora delen, scope 3, som står för 98 procent av vår påverkan eftersom vi definierat det väldigt tufft för oss och tagit med all klimatpåverkan som är relevant för oss uppströms och nedströms, där har vi minskat med 10 procent. Den omställningen tar längre tid”, säger Anna Hamnö Wickman.

Hur jobbar Bonava med cirkularitet?
”Byggmetoder skiljer sig mycket åt mellan olika geografiska marknader. Där har vi kunnat se att det finns mycket utrymme att optimera genom att välja en byggmetod som är materialeffektiv, att välja byggmaterial med större andel återvunnet material men i första hand se till att vi inte använder mer material än vad som är nödvändigt”, säger Anna Hamnö Wickman. 

Materialmängdsmässigt har Bonava visat på att det finns vinster på 10-15 procent ”utan någon extrem innovationsnivå” för de stommar som används i bolagets byggsystem.

”Klimatmässigt betyder det vinster upp mot 30 procent för de byggdelarna utan att vi gjort någonting revolutionerande”, enligt Anna Hamnö Wickman. 

Bonava finns i nio länder. Är det skillnad på hur ni jobbar och kan jobba hållbart på de olika geografiska marknaderna?
”I Norden finns det en stor medvetenhet om hållbarhet som gör att vi får draghjälp från myndigheter, kunder och leverantörer. På vår största marknad, Tyskland, tar vi många egna initiativ i väntan på att kunna få ett externt, samstämmigt certifieringssystem liknande Svanen, på plats. Här kommer sannolikt EU-taxonomin bidra till utvecklingen. På andra marknader som kännetecknas av lite mer omognad, främst Baltikum och Sankt Petersburg, fokuserar kunderna fortfarande främst på det grundläggande att de behöver en bra utformad bostad. Men utvecklingen inom hållbarhet går väldigt snabbt även där”, säger vd Peter Wallin.

”Samtidigt är det på de marknader där vi inte har draghjälp av samhället i stort, som vi har gjort och gör störst nytta med vårt hållbarhetsarbete”, konstaterar Anna Hamnö Wickman. 

Var ser ni den fortsatt största utmaningen för er och för branschen hur ni kan påverka till en hållbar omställning?
”Vår utmaning är de långa ledtiderna och vårt beroende av att andra aktörer också ställer om. Förutsättningen för att lyckas med den utmaningen är att ha ett långsiktigt perspektiv.” 

LÄS OCKSÅ: Fem frågor och svar om Di:s undersökning

Innehåll från Green AI CloudAnnons

Världens grönaste molntjänst finns i Sverige

Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.
Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.

En svenskutvecklad lösning erbjuder en extremt energieffektiv och CO2-negativ molntjänst som är upp till 150 gånger snabbare än andra tjänster på marknaden. Företag som väljer Green AI Cloud minskar drastiskt sitt ekologiska fotavtryck och får samtidigt en av marknadens mest kostnadseffektiva AI-molntjänster. 

– Till skillnad från de allra flesta branscher ökar it-branschen snabbt sin CO2-andel. Bland annat ökar effektuttaget i världens datacenter mycket snabbt, och i takt med att AI-utvecklingen kräver allt mer processorkapacitet finns det stor risk att den utvecklingen fortsätter öka, säger Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud. 

Idag orsakar världens datacenter redan större koldioxidutsläpp än flyget, enligt Energimyndigheten.  Green AI Cloud bygger på en ny metod för att ta vara på spillvärmen från datacenter, en metod vars effektivitet senare har bekräftats av forskningsinstitutet RISE.

Egen ”take” på befintlig teknik

– Vår metod bygger på att ta vara på spillvärmen från vattnet i serverhallens vattenkylanläggning. Det är betydligt mer miljöeffektivt än att återvinna spillvärmen från luften, som sedan värmer upp vatten som körs in i fjärrvärmenätet. Den värme som genereras via våra serverhallar skickas till en pelletstork i Falun, säger Jacob Boström och fortsätter:

– Pellets torkas som regel med hjälp av olja och gas och inte som nu med fjärrvärme. I nästa steg kommer pelletsen värma upp bostäder och kontor utan att bidra till växthuseffekten. Varje organisation som väljer Green AI Cloud minskar sitt CO2-utsläpp och bidrar till att spara 50-100 kWh energi. Det krävs till exempel 3-5 kWh för att förse en vanlig villa med varmvatten.

Företagen som väljer Green AI Cloud redovisar det här minskade utsläppet av växthusgaser enligt GHG-protokollet, Greenhouse Gas Protocol, i form av certifierade miljöutdelningsdokument.

All lagring i Sverige

Jacob Boström framhåller att Green AI Cloud erbjuder mycket mer än en hållbar molntjänst. Företaget erbjuder betydligt högre hastighet och prestanda än konkurrenterna. En del av förklaringen är användningen av GPU:er från marknadsledande NVIDIA, grafikrelaterade beräkningar, istället för betydligt långsammare och mer energikrävande CPU:er. 

Energibesparingen är enorm – standarddatacenters använder 20 gånger mer energi för att utföra samma arbete motsvarande det som Green AI Cloud gör.

– Vår molntjänst är 100–150 gånger snabbare än andra och vi erbjuder 5 petaflop som standard, med möjlighet till 50 petaflop för kunder som behöver extrema hastigheter. Utvecklingen inom AI, till exempel allt mer avancerad NLP, natural language processing, och AI-motorer för personifierade köp och rekommendationer, förutsätter den här typen av prestanda. Kunderna kan snabbare omsätta resultaten från sina AI-aktiviteter för att skapa större värden i sina affärsprocesser och samtidigt minska sin påverkan på miljön.

Green AI Cloud har all datalagring i Sverige och uppfyller kraven enligt Schrems II-domen.

FAKTA:

Hållbarhet i världsklass

Green AI Cloud, en svensk publik molnleverantör för företag med krävande beräkningsprocesser inom Artificial Intelligence och Machine Learning. Vi erbjuder marknadens kraftigaste compute kapacitet i kombination med hållbarhet i världsklass.

https://greenai.cloud/sv/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Green AI Cloud och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera