1515
Annons

EU: Ytterligare nästan 40.000 företag måste hållbarhetsrapportera

EU:s skärpta krav på hållbarhetsrapportering innebär att ”alla större och alla börsnoterade företag” ska rapportera.

Foto:Janerik Henriksson/TT, Janerik Henriksson, Janerik Henriksson

EU:s nya gröna taxonomi presenterades under onsdagen. I samband med det utökas också det så kallade Non-Financial Reporting-direktivet som över tid vill göra hållbarhetsrapportering jämförbart med finansiell rapportering. 

Kraven för hållbarhetsrapportering skärps till att omfatta ”alla större och alla börsnoterade företag”, skriver EU-kommissionen.

Det innebär att närmare 50.000 företag, jämfört med dagens 11.000 stycken, kommer att behöva följa EU:s standarder för hållbarhetsrapportering.

”Företag kommer att behöva rapportera om hur hållbarhetsfrågor såsom klimatförändringarna påverkar verksamheten och vilken påverkan företagets aktiviteter har på människor och miljön”, heter det i pressmeddelandet.

EU-kommissionen föreslår en standard för ”större bolag” och en separat, ”proportionerlig” standard för små och medelstora bolag.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera