Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU-tullar ska stoppa koldioxiden vid gränsen

Nu börjar EU, i kommissionen och i parlamentet att diskutera klimatrelaterade tullar.

Karin Klarsbro (FP) ansvarar för EU-parlamentets hållning till koldioxidtullar.
Karin Klarsbro (FP) ansvarar för EU-parlamentets hållning till koldioxidtullar.

EU föreslås införa ett nytt verktyg för att prissätta koldioxidutsläpp för varor med höga utsläpp som importeras till EU, en så kallad Carbon Border Adjustment, CBA, även beskrivit som tull på koldioxid. 

Förslaget ska nu utredas av EU-kommissionen. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro (FP) har utsetts till ansvarig i handelsutskottet för parlamentets ståndpunkter om förslaget. 

”Vi lever i en global ekonomi och det måste löna sig att ta klimatansvar och kosta att släppa ut. Som klimatengagerad, liberal frihandelsvän vill jag arbeta för spelregler för hållbar handel och principen att förorenaren betalar”, säger Karin Karlsbro, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet

Förslaget går ut på att vissa importerade varor till EU får betala för sina koldioxidutsläpp på samma sätt som varor producerade inom EU. Syftet är att undvika koldioxidläckage, det vill säga att förhindra att utsläppsintensiva industrier flyttar till länder utanför EU som inte prissätter utsläpp lika högt. 

”Många av EU:s handelspartners prissätter utsläpp mycket lägre eller inte alls, och då flyttar utsläppen dit vilket totalt underminerar EU:s klimatarbete. Det är det problemet som EU nu vill komma åt”, säger Karin Karlsbro.

Förslaget är kontroversiellt, kritiker menar att andra länder kan uppfatta CBA som en protektionistisk åtgärd vilket skulle kunna leda till handelskonflikter. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?