ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU-tullar ska stoppa koldioxiden vid gränsen

  • Karin Klarsbro (FP) ansvarar för EU-parlamentets hållning till koldioxidtullar.

Nu börjar EU, i kommissionen och i parlamentet att diskutera klimatrelaterade tullar.

EU föreslås införa ett nytt verktyg för att prissätta koldioxidutsläpp för varor med höga utsläpp som importeras till EU, en så kallad Carbon Border Adjustment, CBA, även beskrivit som tull på koldioxid. 

Förslaget ska nu utredas av EU-kommissionen. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro (FP) har utsetts till ansvarig i handelsutskottet för parlamentets ståndpunkter om förslaget. 

”Vi lever i en global ekonomi och det måste löna sig att ta klimatansvar och kosta att släppa ut. Som klimatengagerad, liberal frihandelsvän vill jag arbeta för spelregler för hållbar handel och principen att förorenaren betalar”, säger Karin Karlsbro, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet

Förslaget går ut på att vissa importerade varor till EU får betala för sina koldioxidutsläpp på samma sätt som varor producerade inom EU. Syftet är att undvika koldioxidläckage, det vill säga att förhindra att utsläppsintensiva industrier flyttar till länder utanför EU som inte prissätter utsläpp lika högt. 

”Många av EU:s handelspartners prissätter utsläpp mycket lägre eller inte alls, och då flyttar utsläppen dit vilket totalt underminerar EU:s klimatarbete. Det är det problemet som EU nu vill komma åt”, säger Karin Karlsbro.

Förslaget är kontroversiellt, kritiker menar att andra länder kan uppfatta CBA som en protektionistisk åtgärd vilket skulle kunna leda till handelskonflikter. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer