ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU-taxonomin: ”Helt klart en styrelsefråga”

Taxonomin och EU:s kommande lagstiftningen kring hållbara finanser är en styrelsefråga i högsta grad. Det säger Björn Wendleby, partner på advokatbyrån Harvest, under konferensen Hållbara Finanser i regi av Aktuell Hållbarhet och Fond & Bank. 

Björn Wendleby konstaterar att de finansaktörer som jobbar med investeringar sedan tidigare kan ha hanterat hållbarhetsfrågor på styrelsenivå, men den nya taxonomin innebär att en större bredd av finansaktörer påverkas på en strategisk nivå av hållbarhetsfrågor. 

”Nu är det en bredare grupp av finansiella aktörer som omfattas. Det handlar exempelvis om investeringsrådgivning där det finns transparenskrav kring hur man ska informera kunder”, säger Björn Wendleby under en paneldiskussion på konferensen Hållbara finanser som Aktuell Hållbarhet står bakom. 

Advokatbyråns klienter som redan hanterar hållbarhetsfrågor på styrelsenivå är mycket bättre på att hantera de här frågorna. Björn Wendleby säger också att han märker av en efterfrågan på tydligare regleringar kring hållbarhet inom finanssektorn.

”Våra klienter på byrån är väldigt glada över att det kommer mer detaljerade regler. Det är ett bra avstamp för det fortsatta arbetet. Det har varit ett gigantiskt problem att det finns aktörer som säger sig vara gröna men inte har varit det. Nu finns det snart ett sätt att avgöra om de är det eller ej”, säger Björn Wendleby.

Det som återstår innan taxonomin, som lades fram förra veckan, slutligt kan träda i kraft är att EU-kommissionen ska formulera lagtexten till taxonomin. Ett arbete som väntas vara klart till december i år.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer