1515
Annons

EU:s vässade redovisningskrav berör svenska företag i mindre omfattning

EU:s förslag på vässade krav på företags hållbarhetsredovisning kommer sannolikt inte att beröra fler svenska företag än de som redan är berörda i dag. Det menar finansdepartementet.

Foto:Jessica Gow/TT

Förra veckan lämnade EU-kommissionen ett nytt förslag om skärpta krav på företagens hållbarhetsredovisning. Enligt kommissionens beräkningar kommer 50 000 företag att behöva tillämpa de detaljerade standarderna för hållbarhetsredovisning, vilket kan jämföras med 11 000 företag i dag. Exakt vad detta betyder för svenska företag är dock svårt att säga, då EU-kommissionen i det nya förslaget tar bort taket på minst 500 anställda, och där Sverige valt att tillämpa kraven på alla företag med fler än 250 anställda. 

Men då det i Sverige redan i dag finns krav på att stora företag ska hållbarhetsrapportera bedömer regeringen att svenska företag kommer att påverkas i mindre utsträckning än vad som kommer vara fallet inom de flesta andra av EU:s medlemsstater. Det skriver sakkunniga på finansdepartementet till Aktuell Hållbarhet. 

I Sverige ska företag som har fler än 250 anställda, en årlig balansomslutning som är större än 175 miljoner kronor eller en redovisad nettoomsättning som uppgår till mer än 350 miljoner kronor, hållbarhetsrapportera. Dessa krav är enligt finansdepartementet att jämföra med vad EU-kommissionen menar med stora företag.

”Så vad gäller dessa är det enbart skillnaden med avseende på eurokursen sedan lagkraven infördes som kan medföra ändringar. I övrigt är skillnaden att vissa noterade företag som inte omfattas av dagens krav i den svenska lagen enligt det nya förslaget kan komma att omfattas”, skriver finansdepartement. 

Läs även: EU: Ytterligare nästan 40.000 företag måste hållbarhetsrapportera

Experten: Nya EU-kraven kan ge chock – svenska bolag riskerar halka efter

Nya europeiska redovisningsregler riskerar att ta det svenska näringslivet på sängen. Och svenska företag kan snabbt halka efter på hållbarhetsområdet, enligt Marie Baumgarts, partner på KPMG.

”Det kommer att krävas väldigt mycket mer av dem för att ens komma upp i lägstanivån”, säger hon.

Upp till bevis för svenska företag när nya redovisningsregler införs för hållbarhet, enligt KPMG:s Marie Baumgarts.
Upp till bevis för svenska företag när nya redovisningsregler införs för hållbarhet, enligt KPMG:s Marie Baumgarts.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera