1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU:s utsläppshandel skärps

Snabbare minskning av utsläppstaket väntas leda till stigande priser på utsläppsrätter.

Foto:Anders Wiklund/TT

I och med årsskiftet inleddes den nya handelsperioden för EU:s handel med utsläppsrätter, vilken sträcker sig fram till år 2030. Det innebär bland annat att utsläppstaket kommer minska i en snabbare takt än tidigare, med 2,2 procent per år istället för 1,74 procent som tidigare. Dessutom innebär den nya handelsperioden att reglerna för fri tilldelning av utsläppsrätter blir striktare.

”Utsläppstaket kommer att sänkas och företagen får nya och mer detaljerade regler att förhålla sig till. Priset på utsläppsrätterna väntas stiga ytterligare, vilket gör att det blir ännu mer intressant för företagen att hitta alternativa lösningar som är bättre för klimatet”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

I och med den nya handelsperioden etableras även två nya fonder på basis av auktionsintäkter. Det handlar om moderniseringsfonden, som går till östra Europas klimatomställning, och Innovationsfonden, som innebär stöd för industrins teknikutveckling.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?