Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU:s utsläpp av växthusgaser minskar men takten måste öka

När alla EU-länder rapporterat sina utsläppssiffror för år 2017 står det klart att målet för år 2020 kommer att nås.

Slår man samman de preliminära uppgifter som lämnats in av samtliga medlemsstaterna minskade EU:s utsläpp av växthusgaser med 2 procent från år 2017 till 2018. Det innebär i sin tur att EU:s medlemsstater har minskat sina totala utsläpp med 23,2 procent jämfört med 1990 års nivå. Därmed klaras målet om en 20-procents-minskning fram till år 2020.

Nu kommer den verkliga utmaningen, att fördubbla minskningen till år 2030. Det innebär att dagens takt med årliga minskningar på i genomsnitt 73 miljoner ton koldioxid måste upp till 81 miljoner ton.

EU:s miljöbyrå, EEA, skriver i en kommentar att en sådan minskning är möjlig, men konstaterar att det kommer att kräva stora ansträngningar.

Tre medlemsländer, Grekland, Portugal och Sverige, uppger att de har en klimatpolitik som kommer att klara det uppsatta EU-målet. Sju andra, Belgien, Kroatien, Frankrike, Ungern, Italien, Slovakien och Spanien, uppger att de kommer att behöva införa ytterligare policyer för att uppnå dessa mål.

För att klara ett annat av EU:s hållbarhetsmål, det om 30 procent förnybar energi till 2030, krävs enligt EEA en årlig ökning av den förnybara energin med minst 1,1 procentenheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?