Hela 328 parlamentariker röstade emot förslaget och 278 för, men det krävdes en större majoritet än så för att kunna fälla det, skriver TT.
Kommissionens förslag om att kärnkraft och naturgas ska betraktas som gröna alternativ i EU:s så kallade taxonomi går därmed igenom. Ett beslut som på onsdagen väckte starka reaktioner.
Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, säger i en kommentar att det är en stor besvikelse att Europaparlamentet missar chansen att stoppa framför allt naturgasen från att klassas som hållbar.
”Det är svårt att se hur denna urvattnade taxonomi ska kunna få legitimitet ens hos bankerna. I praktiken riskerar vi därmed att EU får färre investeringar i solenergi och vindkraft – precis det som EU hade behövt för att få ner utsläppen och snabbare bli oberoende av Putin.''
Hennes kollega i parlamentet, Jakop Dalunde från Miljöpartiet, skriver på Twitter att han är besviken på utfallet.
”Ett uselt beslut som underminerar taxonomin — som skulle kunna bli ett fantastiskt verktyg för att främja gröna investeringar.”
På andra sidan blockgränsen var tongångarna annorlunda. Tomas Tobé, parlamentariker för Moderaterna är nöjd över att kärnkraften inkluderas:
”Det föreslagna vetot stoppades av Europaparlamentet. Moderaternas långsiktiga arbete för att sätta kärnkraft på agendan ger resultat”, skriver han på Twitter.
Karin Karlsbro från Liberalerna menar att resultatet är en ”förutsättning för att nå klimatmålen”.
”Det går inte utan kärnkraften. Om man vill främja en utveckling där vi inte är beroende av gas – oavsett varifrån den kommer måste man säga ja till taxonomin.”
Tobé och Karlsbro får dock mothugg från miljörörelsen. Patrick ten Brink, generalsekreterare för Europeiska miljöbyrån, EEB, tycker att beslutet saknar demokratisk legitimitet eftersom det rör sig om en så kallad sekundärlagstiftning.
”Genom att ignorera vetenskap och expertis har EU-institutionerna kollektivt misslyckats med att motstå sina egenintressen. Trovärdigheten för det europeiska gröna projektet är utan tvekan mindre i dag än igår. Det civila samhället ser det här som ett omotiverat brott mot EU:s gröna giv.”
Greenpeace skriver i ett pressmeddelande att organisationen nu ämnar inleda en process för att vidta rättsliga åtgärder mot EU-kommissionen så att beslutet hävs.
”Att klassa fossilgas och kärnkraft som hållbart är som att licensiera greenwashing. Det är ett miljövidrigt beslut som riskerar att få förödande konsekvenser för klimatet. Hela processen har politiserats av fossil- och kärnkraftsindustrin. Greenpeace förbereder nu rättsliga åtgärder och förväntar oss att beslutet hävs i domstol”, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace Sverige, i en kommentar.