1515
Annons

EU-parlamentet skärper krav på hållbart flygbränsle

År 2050 ska 85 procent av allt flygbränsle vara förnybart. Det är en del av vad EU-parlamentet beslutade med stor majoritet på torsdagen. 

Foto:Martina Holmberg / TT

Under torsdagen röstade EU-parlamentet om sin ståndpunkt när det gäller lagförslaget på hållbart flygbränsle, kallat Refuel Aviation. I stora drag röstades förslaget igenom med lite smärre ändringar. Från 2025 ska två procent av allt flygbränsle vara förnybart, 35 procent år 2040 och 85 procent år 2050. Det gäller alla plan som tankar vid en flygplats inom EU.

”Det har varit ett hårt arbete att förhandla fram det här förslaget. Nu har vi ett tydligt utslag, vilket ger oss tydligt mandat inför trilogförhandlingarna med kommissionen och ministerrådet som börjar tidigt i höst, säger Erik Bergkvist, socialdemokratisk EU-parlamentariker, till Aktuell Hållbarhet.

Det liggande lagförslaget förbjöd flygbränsle gjort på palmolja, men parlamentarikerna enades i dag om att även utesluta palmfetter, soja och sojaderivat.

Ursprungligen ville varken den konservativa gruppen EPP eller den liberala gruppen Renew se högre ambitioner än EU-kommissionens förslag på 63 procent förnybart till år 2050. Högergruppen ECR ville till och med se sänkta ambitioner medan Socialdemokraterna, Vänstern och De gröna ville ha 100 procent förnybart till år 2050.

”Vi hoppas att det kommer uppstå bränsleproduktion så nära flygplatserna som möjligt. Men från början kommer det inte vara så, därför vill vi initialt se ett bokföringssystem så att om ett flygplan inte kan tanka förnybart på ena flygplatsen så blir flygbolaget skyldigt att tanka mer förnybart på andra ställen”, säger Erik Bergkvist.

Han tror att förhandlingarna kommer att bli klara sent i höst och att de formella, avgörande omröstningarna kommer att ske under det svenska ordförandeskapet under första halvåret 2023. Om dagens målsättning om 85 procent förnybart till 2050 kommer överleva trilogförhandlingarna kommer det innebära att flyget får lättare att klara de höjda kraven i EU:s utsläppshandel.

”EU-kommissionen har aldrig lagt ett så här stort sammanslaget lagpaket tidigare som Fit for 55, så det kommer krävas mycket jobb för att få alla att funka ihop”, säger Erik Bergkvist.

334 EU-parlamentariker röstade för förslaget, 95 emot och 153 la ned sina röster.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Så vill S satsa på grön industri

Socialdemokraterna vill utöka de gröna kreditgarantierna för klimatinvesteringar till minst 100 miljarder kronor.

Mikael Damberg och en tidigare budget.
Mikael Damberg och en tidigare budget.Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer

Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) när han i Luleå höll en pressträff om hur svensk industri ska vara världsledande, enligt ett pressmeddelande.

Enligt nuvarande plan ska ramen för kreditgarantierna öka till 80 miljarder kronor 2024.

Damberg uppgav också att Socialdemokraterna (S) vill gå vidare med planerna för att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel kraftvärmeindustri, skogsbruk och pappersmassaproduktion. Sverige ska, enligt Damberg, bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS.

För att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen vill S dessutom öka satsningarna på ny teknikutveckling och stödet till stora klimatprojekt, förenkla tillståndsprocesserna, öka satsningar på forskning och innovation, samt utveckla och utöka Industriklivet.

Industriklivet är en statlig satsning på bidrag till forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt för att minska utsläpp från industrin. Det omfattar drygt 900 miljoner kronor i år, enligt Energimyndigheten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera