1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU-parlamentet sätter press på plastproducenter

EU-parlamentet röstade på onsdagen med stor majoritet för att förbjuda ett antal engångsartiklar av plast som till exempel sugrör, bestick och tallrikar. Flera svenska EU-parlamentariker var positiva till resultatet.

Sugrör, bestick och tallrikar i plast ska nu förbjudas.
Sugrör, bestick och tallrikar i plast ska nu förbjudas.Foto:Henrik Montgomery/TT

"EU-parlamentets position om plasten är ett viktigt steg framåt, och nu måste vi fortsätta att vara radikala", säger parlamentarikern Linnéa Engström (MP), medlem i miljöutskottet, till Aktuell Hållbarhet.

Också EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) ser positivt på parlamentets ställningstagande som innehåller en rad ändringar av kommissionens ursprungsförslag. Bland annat kräver parlamentet att flera plastprodukter ska märkas bättre för att öka pressen på tillverkarna att ställa om till alternativa material.

"Det finns vissa användningsområden där det inte finns några alternativ. Där är det viktigt att branschen ställer om och istället använder sig av förnybara produkter. Här kan den svenska skogen spela en stor roll, där råvarorna finns för att producera förnybara alternativ", säger Fredrick Federley till Aktuell Hållbarhet.

Inför parlamentets plastomröstning på onsdagen gick Svenskt Näringsliv ut med en påverkansartikel som hävdade att förslaget innebar att ballonger kunde komma att förbjudas. 

EU:s förslag om plastförbud innefattar dock inte ballonger och efter kritik, bland annat från EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), valde Svenskt Näringsliv att ändra uppgifterna om ballonger i artikeln. 

Ballongnyheten fick dock spridning i flera medier, bland annat i Sveriges Radio. Branschorganisationen Ikem anser att EU genom sitt beslut ”säger nej till innovation och smarta plaster”. 


Innehåll från AllianzGIAnnons

De investerar för en renare luft

Luftföroreningar är en osynlig men likväl dödlig fara som kan drabba oss såväl ute på promenaden som i våra hem. För att motverka detta investerar Allianz Global Investors i innovativa företag som ligger i framkant sett till hållbara lösningar för en renare luft. 

Antropogena luftföroreningar, det vill säga utsläpp orsakade av människan, utgör ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa. De påverkar våra livsstilsvanor och leder till stora sociala och ekonomiska problem.

– Försämrad luftkvalitet såväl ute som inne kostar otaliga liv och förkortar kraftigt vår förväntade livslängd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) andas 91 procent av världens befolkning luft som inte är säker, så kan vi inte ha det, säger Holger Wehner, Head of Product Specialists – Equities på Allianz Global Investors (AllianzGI) och tillägger:

– Dessutom kostar luftföroreningarna miljardbelopp för den globala ekonomin på grund av bland annat sjukfrånvaro från arbetet och lägre produktivitet.

Investera grönt 

Som ett led i att påskynda arbetet med att motverka luftföroreningarna tar Allianz Global Investors sikte på innovativa företag som producerar hållbara lösningar. Till dessa hör företag som producerar el från förnybara energikällor och industriella filter av högsta möjliga standard. Ett sätt att tackla de mest akuta utmaningarna vad gäller luftföroreningar är investeringar i innovativa företag som producerar ren energi från hållbara resurser eller högeffektiva reningsfilter.

– Med tanke på att världens städer redan orsakar 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar två tredjedelar av världens energi, blir det alltmer uppenbart hur viktigt det är att skyndsamt investera i ett grönare och mer hållbart stadsliv med hållbara byggnader och transporter, säger Holger Wehner.

Dålig luft ökar risken för sjukdomar

Långsiktig exponering mot luftföroreningar medför allvarliga risker för våra neurologiska funktioner liksom för vår fortplantning och våra andningssystem. Dessutom ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar för människor runtom i världen. 

– Genom att minska luftföroreningarna i linje med WHO:s riktlinjer skulle vi i stället kunna öka den förväntade globala livslängden med 2,2 år. Vi investerar i viktiga möjliggörare som tillverkar utsläppskontrollerande katalysatorer för kraftgenerering – såväl som damm-, rök- och dimuppsamlare och luftfiltreringssystem som används i industriella gasturbiner, säger han.

Omdirigerat kapital 

Allianz Global Investors fortsätter också att titta på företag som producerar bilkatalysatorer som används för att rena avgaserna från förbränningsmotorer och material för långvariga litiumjonbatterier. Detta för att bana väg för en grönare mobilitet.

– Investeringar i sådana företag kan hjälpa till att omdirigera kapital till mer hållbara lösningar som bidrar till förbättrad utomhus- och inomhusluftkvalitet. Även att det mildrar effekterna av den ”osynliga mördaren” luftföroreningen på människors hälsa och på den globala ekonomiska produktionen, säger Holger Wehner.

Läs hela artikeln här (på engelska) 

Om Allianz Global Investors (AllianzGI)

Allianz Global Investors (AllianzGI) sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (den 30 september 2020). AllianzGI har en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?