1515

EU-parlamentet röstade igenom lightversion av taxonomin

Europaparlamentet fastställde i går sin syn på de nya reglerna för hållbar grön finansiering, den så kallade taxonomin. 

Foto:FREDRIK PERSSON / TT

Det här innebär till exempel att kol och kärnkraft inte ska räknas som gröna investeringar. Men regelverket blev inte så omfattande som miljöorganisationer och gröna politiker hade hoppats på. Bland annat avvisades de delar av förslaget som handlar om att rangordna alla ekonomiska verksamheter efter deras sociala och miljömässiga konsekvenser.

Betänkandet godkändes med 316 röster mot 93, men ett stort antal gröna och vänsterorienterade parlamentsledamöter valde att avstå.

EU-parlamentariker Linnéa Engström (MP) menar att detta ändå är ett steg framåt, att de gemensamma reglerna för hela EU kommer att underlätta för investerare som vill satsa sitt kapital på den gröna omställningen.

”Vi ville få in en så kallad ”brun lista”, som skulle ha gjort det möjligt för investerare att identifiera och vidta åtgärder mot de mest miljöskadliga investeringarna. Tyvärr satte konservativa och liberala ledamöter stopp för det. Däremot är det en grön vinst att varken kol-, kärn- eller gasinfrastruktur kan betraktas som gröna investeringar. Detta var en stor vinst för att ingen ska kunna sätta en grön stämpel på något som verkligen inte är grönt”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Parlamentets ställningstagande kommer att diskuteras av medlemsstaterna i EU-rådet under nästa månad. Men det är knappast troligt att det kommer finnas någon slutlig lagstiftning på plats före de stundande EU-valen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?