1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU-parlamentet: Koldioxidlagring behövs

EU bör åta sig att minska sina utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer, när världens länder möts för klimatkonventionens 24:e partsmöte i den polska staden Katowice i december. Det beslöt EU-parlamentet under gårdagens plenarsammanträden i Strasbourg.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

För att höja de nationellt beslutade målen måste alla 28 EU-länder vara överens. Men EU-länderna är splittrade i frågan; vid miljörådsmötet i oktober röstade EU:s miljöministrar visserligen för ett förslag om att de nationellt beslutade målen ska ses över senast 2020, men när det gällde positionen inför Katowice stannade ministrarnas gemensamma beslut på en minskning om 40 procent till 2030.

I gårdagens parlamentsomröstning tog ledamöterna även ställning till en resolution om att man inte kan räkna med att infångning och lagring av koldioxid, CCS, ska bidra till utsläppsminskningarna då tekniken inte visats fungera. Men den resolutionen röstades ner med siffrorna 232 mot 170.

Omröstningen kom till efter att EU:s revisor två dagar tidigare presenterat en rapport om EU:s stödprogram till CCS, som visade att programmet är en flopp. Endast två forskningsprogram startades under 2009 och trots ett stöd på 424 miljoner euro slutfördes bara ett av dem.

Enligt den icke-bindande resolution inför Katowice som parlamentet röstade igenom igår kräver parlamentet att EU uppnår nollutsläpp till år 2050. Resolutionen är en följd av IPPC-rapporten nyligen, som konstaterade att det är avgörande att samhället nu genomför genomgripande förändringar för att nå 1,5-gradersmålet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?