Annons

EU-parlamentet bakom tuffare utsläppskrav för nya bilar

EU-parlamentet har röstat igenom skärpta utsläppskrav för nyproducerade bilar. Parlamentets ståndpunkt är att koldioxidutsläppen från nya fordon ska minska med 40 procent till 2030, med 2021 som referensår.

Delmålet är 20 procents minskning till 2025.

Parlamentet ställde sig även bakom ett bindande säljmål för biltillverkare som innebär att nollutsläppsbilar ska ha 35 procents marknadsandel till 2030, med ett delmål om 20 procent till 2025. Med nollutsläppsbilar menas bilar som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer. Kravet innebär straff för biltillverkare som misslyckas med att nå säljmålet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är nöjd med resultatet i omröstningen.

"Jag ville visserligen att ambitionerna skulle vara 50 procents utsläppsminskningar, men detta är ändå ett steg framåt. Vi har sett lägst minskningar av utsläpp i just transportsektorn, därför är det extra viktigt att vi ökar ambitionerna här", säger Fredrick Federley till Aktuell Hållbarhet.

Parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) säger i en kommentar att han också hade hoppats på ett högre mål. Han påpekar även att EPP, den partigrupp som moderaterna är med i, inför omröstningen försökte få igenom en sänkning av målet till 35 procent.

EU:s miljöministrar kommer att anta sin gemensamma position när de träffas i ministerrådet den 9 oktober. Sverige företräds av Karolina Skog (MP) som har för avsikt att driva på för att höja kraven till 50 procents minskning av koldioxidutsläpp till 2030, med 25 procent till 2025 som delmål.

Slutförhandlingarna mellan kommissionen, parlamentet och rådet inleds den 10 oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?