1515

EU-parlamentet bakom tuffare utsläppskrav för nya bilar

EU-parlamentet har röstat igenom skärpta utsläppskrav för nyproducerade bilar. Parlamentets ståndpunkt är att koldioxidutsläppen från nya fordon ska minska med 40 procent till 2030, med 2021 som referensår.

Delmålet är 20 procents minskning till 2025.

Parlamentet ställde sig även bakom ett bindande säljmål för biltillverkare som innebär att nollutsläppsbilar ska ha 35 procents marknadsandel till 2030, med ett delmål om 20 procent till 2025. Med nollutsläppsbilar menas bilar som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer. Kravet innebär straff för biltillverkare som misslyckas med att nå säljmålet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är nöjd med resultatet i omröstningen.

"Jag ville visserligen att ambitionerna skulle vara 50 procents utsläppsminskningar, men detta är ändå ett steg framåt. Vi har sett lägst minskningar av utsläpp i just transportsektorn, därför är det extra viktigt att vi ökar ambitionerna här", säger Fredrick Federley till Aktuell Hållbarhet.

Parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) säger i en kommentar att han också hade hoppats på ett högre mål. Han påpekar även att EPP, den partigrupp som moderaterna är med i, inför omröstningen försökte få igenom en sänkning av målet till 35 procent.

EU:s miljöministrar kommer att anta sin gemensamma position när de träffas i ministerrådet den 9 oktober. Sverige företräds av Karolina Skog (MP) som har för avsikt att driva på för att höja kraven till 50 procents minskning av koldioxidutsläpp till 2030, med 25 procent till 2025 som delmål.

Slutförhandlingarna mellan kommissionen, parlamentet och rådet inleds den 10 oktober.


Innehåll från SAVRAnnons

Kvinnor halkar efter ekonomiskt – på grund av sina sparvanor

Kvinnor har i större utsträckning än män sitt sparande på sparkonton. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsvanorna hos män och kvinnor skiljer sig åt på många punkter. Undersökningen visar bland annat att 79 procent av kvinnor har ett sparande på sparkonto, medan motsvarande siffra hos män är 67 procent. Män är istället mer benägna att investera sitt kapital i fonder och aktier.

 Vad beror skillnaderna på?

Kvinnor skattar sin kunskap om sparande lägre än män (källa: Fondbolagens förening 2020), vilket också bekräftas i nämnda undersökning från YouGov: Fler kvinnor (27 procent) än män (15 procent) säger att anledningen till att de inte fondsparar är för att de inte vet hur man gör.

Det tycks med andra ord finnas en vilja att ta tag i sin ekonomi och investera pengarna istället för att ha dem på ett sparkonto, men ett hinder för många är att de upplever att det krävs kunskap – och att de inte besitter den.

Riskerna med att ha pengarna på sparkonto

I oktober 2021 låg Sveriges inflation på 3,1 procent. Med andra ord: den som har pengar på ett sparkonto till en lägre ränta än så, förlorar i praktiken pengar då det sparade kapitalets värde urholkas. Kvinnor har generellt såväl lägre lön som mindre kapital än män, och att då ha stora delar av sitt sparande på ett sparkonto innebär att man riskerar att hamna än mer på efterkälken ekonomiskt.

Att komma igång med fonder är enklare än många tror

Spartjänsten Savr har utvecklat en funktion som gör det enkelt även för nybörjare att komma igång med fondsparandet. Genom att ange hur länge och hur mycket man vill spara, får spararen förslag på en fördelning mellan olika typer av fonder som passar hens livssituation och sparmål.

Savr ger sina sparare upp till 50% rabatt på fondavgifterna jämfört med banker och nätbanker. Detta gör att deras genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med banker och nätbanker.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder, vilket gör fondsparandet upp till 50% billigare än hos banker och nätbanker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har precis som banker såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?