ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

EU på väg klassa kärnkraften som grön

Kärnkraft kan komma att klassificeras som en hållbar energikälla och finansieras med gröna obligationer. Det visar förslag inför EU:s kommande taxonomi som Di tagit del av. 

EU ska inom kort få en taxonomi för hållbar ekonomisk verksamhet. Syftet är att klassificera vilka ekonomiska aktiviteter som är hållbara. Tanken är att investerare enkelt ska kunna avgöra hur stor del av en verksamhet som är att betrakta som grön.

Arbetet med den nya lagstiftningen har pågått under ett års tid, och just nu förhandlas de sista detaljerna.

Diskussioner om ramlagstiftningen förs mellan EU:s medlemsstater. Men förslag på de tekniska kriterier som i detalj ska avgöra vilka aktiviteter som ska definieras som hållbara, tas fram av tekniska expertgruppen, TEG.

Och delar av det arbete som gruppen gjort har redan rört upp känslor.

Dagens industri har tagit del av det utkast till förslag som finns – vilket placerar kärnkraft i kategorin för det hållbara.

”Det rimmar väldigt illa med vad folk förväntar sig av en grön verksamhet. I slutändan innebär det att gröna sparprodukter kan innehålla kärnkraft”, säger Jakob König, expert i EU:s grupp för miljömärkning av finansprodukter och projektledare för Fair Finance Guide.

”Kärnkraften försvårar uppbyggnaden av ett förnybart energisystem. Den har ingen plats i det hållbara samhället”, säger Eva Eiderström, avdelningschef på Naturskyddsföreningen.

Maria Sunér Fleming, avdelningschef för Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt näringsliv, tycker å sin sida att beslutet att inkludera kärnkraft är logiskt.

”I det här skedet tittar man på vad som ska ingå för att vi ska klara klimatet. Då är kärnkraft en lösning. Tanken är att stå på vetenskaplig grund. Jag tycker att det vore olyckligt om det senare i processen blir en politisk fråga”, säger hon.

Klassificeringen av vilka aktiviteter som ska vara hållbara kommer inte att formuleras i lagtext, utan ingår i kommissionens så kallade delegerade akter som kompletterar lagstiftningen.

TEG ska lämna sitt förslag till kommissionen i juni. Det utkast som finns kan komma att ändras i det sista.

Och även om det finns röster som vill behålla kärnkraften på listan över det hållbara, så är det inte otänkbart att den i ett senare skede plockas bort av kommissionärerna, som slutgiltigt beslutar om de tekniska kriterierna.

”Detta är ett pågående arbete i en teknisk expertgrupp som arbetar utifrån vad som är hållbart givet objektiva kriterier. När den delegerade akten väl ska föreslås kommer den att bearbetas av en mer pragmatisk process på politisk nivå”, säger Johan Kristensson, departementssekreterare vid Miljödepartementets klimatenhet.

En konsekvens om kärnkraften klassificeras som hållbar är att det skulle bli möjligt att utfärda gröna obligationer för byggande av ny kärnkraft.

Johan Kristensson menar att legitimiteten för taxonomin riskerar att skjutas i sank om de tekniska kriterierna skulle tillåta sådant som ”uppenbart inte kan anses som hållbart”.

”Om det visar sig att kärnkraft får vara grönt kan uppfattningen bli att precis vad som helst får vara grönt. Det är en utmaning att skapa kriterier som är användbara både för näringslivet och finansmarknadens aktörer men har tillräckligt miljömässig integritet för att vara trovärdiga”, säger han.

Att TEG lagt kärnkraft till listan över det hållbara beror på att de enbart tittat på konsekvenserna för klimatet. Ett annat kriterium som TEG och kommissionen har att ta ställning till handlar om huruvida de aktiviteter som listas som hållbara riskerar att orsaka betydande skada på andra miljömål.

”Det gör att kärnkraften nog inte kommer att klassas som hållbar i slutänden”, säger Johan Kristensson.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer