Annons

EU överens om taxonomin – kärnkraften fortfarande olöst

EU:s plan på en taxonomi som styr vad som får kallas för en hållbar investering tog på måndagen ett kliv framåt. 

Foto:Hasse Holmberg / TT

Efter att flera länder bromsat förslaget och krävt att kärnkraft godkänns av taxonomin sa representanter för EU-parlamentet i går ja till ett förslag på taxonomi. Det förslag som parlamentets förhandlare och ministerrådet har enats om exkluderar inte gas eller kärnkraft, därmed finns möjlighet att energislagen kan godkännas i en övergångsfas. 

Överenskommelsen innebär att EU-kommissionen nu ska arbeta fram kriterierna för vad som ska anses vara hållbart.

”Jag tror aldrig det har funnits så goda förutsättningar för att öka hållbarheten på marknaden och öka transformationen. Tidigare har mycket skett på frivillig basis men nu driver de regulatoriska parterna på”, säger Marie Baumgarts, som ingår i den expertgrupp som tar fram kriterier för taxonomin åt EU-kommissionen, till Aktuell Hållbarhet.

För att taxonomin ska träda i kraft krävs fortfarande att den röstas igenom av hela EU-parlamentet och formellt godkänns av kommissionen och ministerrådet. Det förslag på taxonomi som EU:s parter har enats om är inte offentliggjort ännu.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera