ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU överens om taxonomin – kärnkraften fortfarande olöst

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

EU:s plan på en taxonomi som styr vad som får kallas för en hållbar investering tog på måndagen ett kliv framåt. 

Efter att flera länder bromsat förslaget och krävt att kärnkraft godkänns av taxonomin sa representanter för EU-parlamentet i går ja till ett förslag på taxonomi. Det förslag som parlamentets förhandlare och ministerrådet har enats om exkluderar inte gas eller kärnkraft, därmed finns möjlighet att energislagen kan godkännas i en övergångsfas. 

Överenskommelsen innebär att EU-kommissionen nu ska arbeta fram kriterierna för vad som ska anses vara hållbart.

”Jag tror aldrig det har funnits så goda förutsättningar för att öka hållbarheten på marknaden och öka transformationen. Tidigare har mycket skett på frivillig basis men nu driver de regulatoriska parterna på”, säger Marie Baumgarts, som ingår i den expertgrupp som tar fram kriterier för taxonomin åt EU-kommissionen, till Aktuell Hållbarhet.

För att taxonomin ska träda i kraft krävs fortfarande att den röstas igenom av hela EU-parlamentet och formellt godkänns av kommissionen och ministerrådet. Det förslag på taxonomi som EU:s parter har enats om är inte offentliggjort ännu.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer