Annons

EU ökar säkerheten för visselblåsare: ”Men anonymitet avgörande”

För första gången blir företag inom EU med fler än 50 anställda tvungna att erbjuda interna kanaler för rapportering av missförhållanden.

”Personal som blåser i visslan ska vara skyddade. Det är viktigt att våga larma”, säger Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.

Till vänster: Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet. Till höger: Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.
Till vänster: Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet. Till höger: Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.Foto:Lars Jansson/Markus Schreiber/Pressbild

Det nya EU-direktivet väntas klubbas igenom nu i oktober och träda i kraft inom två år. Gunilla Hadders, vars bolag är en global leverantör av visseblåsartjänster, kallar det för en ”markant” förändring i lagstiftningen.

”Jag välkomnar den ökade säkerheten för visselblåsare. Nu blir det lättare att snabbt upptäcka missförhållanden”, säger hon.

Enligt de nya skrivningarna måste företag med fler än 50 anställda erbjuda interna kanaler för rapportering av missförhållanden. Lagen syftar även till att skydda anställda från repressalier vid rapportering av brott som bryter mot EU:s lagar.

Gunilla Hadders anser att det är ett i grunden bra direktiv som snart ska klubbas, men menar att det har sina brister när det kommer till visselblåsarens anonymitet.

”Företagen uppmuntras erbjuda anonymitet, men det är inte ett krav. Som vi ser det är anonymitet avgörande för att personer ska våga säga till om missförhållanden.”

Hon är också kritisk till att personer som rapporterar om trakasserier inte får tillräckligt skydd. 

”Eftersom lagen inte är tillräcklig uppmuntrar vi företag att ta med det i sitt arbete när de jobbar med visselblåsning. 

Enligt Di:s rankning Hållbara bolag 2019 ökar medvetenheten kring betydelsen av ett visselblåsarsystem snabbt. I fjolårets undersökning var det 62 procent av bolagen som i officiell redovisning lyfte upp och exemplifierade hur systemet för visselblåsarsystemet är uppbyggt i den egna organisationen – att jämföra med 78 procent i år. 

”Det är väldigt positivt. Vi hoppas att den trenden förstärks ytterligare”, säger Susanne Arvidsson, docent i finansiering och redovisning på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande i Hållbara bolags rådgivande kommitté. 

Hon påpekar att risken för framtida korruptionsskandaler aldrig kan elimineras fullt ut, men att ett välfungerande antikorruptionsarbete minskar risken för uppkomst av korruption:
”Dessutom minimerar det ‘skadorna’ från korruptionsskandaler”, säger hon. 

Bankerna sticker ut som den bransch där samtliga som ingår i rankningen har rapporterat att de har ett system och hur detta ser ut. På motsatt skala – där inte ens hälften rapporterat på ett tillfredsställande sätt – finns investmentbolagen. 

”Med tanke på alla de skandaler vi sett inom banksektorn så är det här ett område som de utvecklat mycket under senare tid. Antikorruption har seglat högt upp på bankernas agendor”, säger Susanne Arvidsson. 

Gunilla Hadders påminner om att ett gott skydd för visselblåsare inte bara skyddar enskilda individer – utan också minimerar affärsrisken. 

”Om du får din personal att våga larma när den misstänker missförhållanden kan många oegentligheter och stora kostnader undvikas.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?