1515

EU ökar säkerheten för visselblåsare: ”Men anonymitet avgörande”

För första gången blir företag inom EU med fler än 50 anställda tvungna att erbjuda interna kanaler för rapportering av missförhållanden.

”Personal som blåser i visslan ska vara skyddade. Det är viktigt att våga larma”, säger Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.

Till vänster: Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet. Till höger: Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.
Till vänster: Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet. Till höger: Gunilla Hadders, grundare av WhistleB.Foto:Lars Jansson/Markus Schreiber/Pressbild

Det nya EU-direktivet väntas klubbas igenom nu i oktober och träda i kraft inom två år. Gunilla Hadders, vars bolag är en global leverantör av visseblåsartjänster, kallar det för en ”markant” förändring i lagstiftningen.

”Jag välkomnar den ökade säkerheten för visselblåsare. Nu blir det lättare att snabbt upptäcka missförhållanden”, säger hon.

Enligt de nya skrivningarna måste företag med fler än 50 anställda erbjuda interna kanaler för rapportering av missförhållanden. Lagen syftar även till att skydda anställda från repressalier vid rapportering av brott som bryter mot EU:s lagar.

Gunilla Hadders anser att det är ett i grunden bra direktiv som snart ska klubbas, men menar att det har sina brister när det kommer till visselblåsarens anonymitet.

”Företagen uppmuntras erbjuda anonymitet, men det är inte ett krav. Som vi ser det är anonymitet avgörande för att personer ska våga säga till om missförhållanden.”

Hon är också kritisk till att personer som rapporterar om trakasserier inte får tillräckligt skydd. 

”Eftersom lagen inte är tillräcklig uppmuntrar vi företag att ta med det i sitt arbete när de jobbar med visselblåsning. 

Enligt Di:s rankning Hållbara bolag 2019 ökar medvetenheten kring betydelsen av ett visselblåsarsystem snabbt. I fjolårets undersökning var det 62 procent av bolagen som i officiell redovisning lyfte upp och exemplifierade hur systemet för visselblåsarsystemet är uppbyggt i den egna organisationen – att jämföra med 78 procent i år. 

”Det är väldigt positivt. Vi hoppas att den trenden förstärks ytterligare”, säger Susanne Arvidsson, docent i finansiering och redovisning på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande i Hållbara bolags rådgivande kommitté. 

Hon påpekar att risken för framtida korruptionsskandaler aldrig kan elimineras fullt ut, men att ett välfungerande antikorruptionsarbete minskar risken för uppkomst av korruption:
”Dessutom minimerar det ‘skadorna’ från korruptionsskandaler”, säger hon. 

Bankerna sticker ut som den bransch där samtliga som ingår i rankningen har rapporterat att de har ett system och hur detta ser ut. På motsatt skala – där inte ens hälften rapporterat på ett tillfredsställande sätt – finns investmentbolagen. 

”Med tanke på alla de skandaler vi sett inom banksektorn så är det här ett område som de utvecklat mycket under senare tid. Antikorruption har seglat högt upp på bankernas agendor”, säger Susanne Arvidsson. 

Gunilla Hadders påminner om att ett gott skydd för visselblåsare inte bara skyddar enskilda individer – utan också minimerar affärsrisken. 

”Om du får din personal att våga larma när den misstänker missförhållanden kan många oegentligheter och stora kostnader undvikas.”

 


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?