1515

EU-miljarder till svensk bio-CCS

Sveriges första storskaliga bio-CCS-anläggning har tagit ett stort kliv framåt. I går meddelade EU-kommissionen att planerna på bio-CCS vid Värtaverket är ett av sju projekt som får dela på 1,1 miljard euro från EU:s innovationsfond.

Kraftvärmeverk som drivs av Stockholm Exergi.
Kraftvärmeverk som drivs av Stockholm Exergi.Foto:Anders Wiklund/TT

Sveriges första storskaliga bio-CCS-anläggning har tagit ett stort kliv framåt. I går meddelade EU-kommissionen att planerna på bio-CCS vid Värtaverket är ett av sju projekt som får dela på 1,1 miljard euro från EU:s innovationsfond. Nu ska bara de sista detaljerna granskas innan det formella avtalet kan tecknas.

Bakom projektet står Stockholm Exergi och i en skriftlig kommentar säger dess vd Anders Egelrud att tilldelningen ”är en viktig komponent för att vi ska hålla tidplanen för projektet. Vi ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete för att påskynda utbyggnaden av negativa utsläpp, som rekommenderas av IPCC för att på ett avgörande sätt bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.”

Anläggning för bio-CCS, Stockholm Exergi.
Anläggning för bio-CCS, Stockholm Exergi.

Energibolagets investeringsbeslut för bio-CCS-anläggningen väntas i februari 2023 och anläggningen kan sen vara i drift 2025. Bolaget framhåller dock att ytterligare två viktiga finansiella pusselbitar krävs: dels ett svenskt statligt stöd för bio-CCS, dels intäkter från försäljning av negativa utsläppsrätter. Energimyndigheten har nyligen lagt fram ett detaljerat förslag på stöd till bio-CCS med så kallad omvänd auktion.

Den planerade bio-CCS-anläggningen vid Värtaverket beräknas fånga 800 000 ton koldioxid per år. Om allt faller väl ut planerar Stockholm Exergi att införa CCS-teknik på sina andra anläggningar och årligen kunna fånga 1,7 miljoner ton biogen koldioxid år 2045.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?