När slutet av år 2020 nu närmar sig är EU den 23:e undertecknaren av Parisavtalet som har uppdaterade så kallade NDC:er, nationellt bestämda bidrag. Det betyder att 49 länder nu meddelat FN:s klimatkonvention, UNFCCC, hur de ska agera för att vara i linje med Parisavtalet på kort och lång sikt. Enligt det oberoende institutet Climate Action Tracker är det 132 länder som fortfarande inte har uppdaterade nationella bidrag enligt Parisavtalet.
I EU:s fall har processen varit något råddig och de NDC:er som det tyska ordförandeskapet i dag skickar in till FN kan mycket väl komma att ändras redan i början på nästa år.
Huvudbudskapet från EU är att utsläppen av koldioxid i unionen ska minska med 55 procent, jämfört med 1990 års nivå, fram till år 2030 och att EU ska vara klimatneutralt år 2050. Detta bekräftades av medlemstaternas miljöministrar i går. Att det ändå inte är slutpunkten beror på att beslutet ska slutförhandlas med EU-parlamentet som har förordat en något ambitiösare takt på 60 procent.
Trots förra veckans beslut av stat- och regeringscheferna och en tydlig viljeinriktning från EU-parlamentet kvarstår spänningar och meningsskiljaktigheter om målet och vägen dit. På gårdagens möte var det framför allt Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien som krävde att den text som antogs på mötet skulle hänvisa till ett löfte från Europeiska rådet om ”ytterligare vägledning” kring hur målet ska genomföras. Medan Sverige och Isabella Lövin upprepade den svenska ståndpunkten att 55 procent inte duger och att målet bör höjas till 60 procent.