Annons

EU-läcka: Endast elbilar kommer att räknas som hållbara 2026

Enbart rena elbilar kommer att räknas som hållbara efter 1 januari 2026. Detta enligt uppgifter som läckt från EU-kommissionens arbete med den nya taxonomin som styr vilka investeringar som räknas som hållbara. 

Tesla blir den enda fordonstillverkaren som klarar kraven från EU:s nya taxonomi som blir verklighet i december nästa år.
Tesla blir den enda fordonstillverkaren som klarar kraven från EU:s nya taxonomi som blir verklighet i december nästa år.Foto:Charles Krupa

Den så kallade EU-taxonomi som just nu arbetas fram har som syfte att klassificera ekonomiska aktiviteter som gröna eller icke-gröna. Regelverket, som börjar gälla från och med december 2021, ska utgöra underlaget för vad som klassas som hållbara investeringar på finansmarknaden. Om man kvalar in som grön eller inte har också stor betydelse för vilka företag som kan erhålla investeringsstöd och lån från EIB.

Nu rapporterar nyhetssajten Euractive att de tagit del av läcka dokument, som visar att endast elbilar, och inte bilar som drivs av biobränsle eller gas, kommer att räknas som hållbara enligt taxonomin. 

Enligt uppgifterna Euractive tagit del av är det endast fordon med nollutsläpp räknas som hållbara efter 2026. Fram till dess räknas enbart bilar med lägre utsläpp än 50 g koldioxid per kilometer som hållbara, vilket är tuffare krav än vad svenska regeringen har i sitt bonus-malus-system. 

”Om du har en grön fond och vill investera i bilar, måste du investera i bilar utan utsläpp. För närvarande finns det bara en aktie att köpa - Tesla. Taxonomin kommer att få ett oerhört genomslag”, säger en representant för intresseorganisationen Transport & Environment till Euractive.

Marie Baumgarts, chef för Regulatory Affairs and Sustainability Office på SEB.
Marie Baumgarts, chef för Regulatory Affairs and Sustainability Office på SEB.Foto:SEB Group

Marie Baumgarts, chef för Regulatory Affairs and Sustainability Office på SEB, har suttit med i en av de tekniska expertgrupper som arbetat med rekommendationer för kommissionens lagstiftning inom ramen för EU:s handlingsplan och new green deal. Hon vill inte kommentera de läckta uppgifterna, men bekräftar att den Tekniska Expertgruppens förslag, som låg till grund för den politiska överenskommelsen innehöll nollutsläpp från 2026.

Baumgarts menar att taxonomin kan få stor betydelse för de finansiella flödena framöver och att det kan bli smärtsamma förändringar för de som vaknar upp sent.

”Om EU:s lagförslag med klimatneutralitet och utsläppsminskningar på mer än 55 procent till 2030 röstas igenom då kommer det öka kraftfullt i betydelse. Framförallt i kombination med att storbolag, enligt taxonomiförordningen, redovisar sin procent av omsättning och investering som är gröna. En sådan jämförbarhet kan mycket väl skifta kapital snabbt”, säger hon till Dagens Industri.

2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz är kritisk mot att man verkar utesluta biodrivmedel ur taxonomin, som han menar är en oerhört viktig faktor för att nå transportsektorns klimatmål de närmsta 10 åren. 

”Transportsektorn behöver ställas om, och det gör man genom fordon, biodrivmedel och el eller ett ändrat beteende. Om biodrivmedel inte definieras i taxonomin tar kommissionen bort möjligheten för grön finansiering för den viktigaste delen av den svenska omställningen av transportsektorn under det kommande decenniet. Då blir det väldigt tufft. EU styr väldigt tydligt åt en viss teknologi”, säger han.

Bilar svarar för cirka 12 procent av EU:s totala utsläpp av koldioxid, och transportsektorn i sin helhet står för nästan 30 procent.  Genom att sätta en tuff gräns för fordon så hoppas EU kunna styra företagens finansiering mot just elfordon och på det sättet påskynda omställningen. 

LÄS OCKSÅ:
De vill förbjuda diesel- och bensinbilar – i hela EU
Svensk utredning om bensinförbud klar först i sommar
Kalifornien förbjuder bensinbilar: ”Påverkar hela världen” 

 


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?