Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU kritiseras för svaga 2030-ambitioner

Ursula von der Leyen vill inte säga något om höjda klimatambitioner till år 2030. EU får nu kritik för att inte ligga i linje med Parisavtalet. 

Foto:Markus Schreiber

Under klimattoppmötet Cop 25:s öppning i Madrid i går talade både EU-rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om EU:s och de europeiska ländernas ambitioner. Båda talarna fokuserade i sina anföranden på år 2050 som målår och kommissionens löften om en ny grön giv. 

Som väntat sade varken Charles Michel eller Ursula von der Leyen något om höjda ambitioner till år 2030.

Direkt efter EU:s anföranden under Cop 25 riktade miljöorganisationen Climate Action Network, Can, kraftig kritik mot att EU:s främsta företrädare inte kunde leverera höjda ambitioner i linje med Parisavtalet, något som förväntades av både de minst utvecklade länderna och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

”Parisavtalet kräver att alla länder ökar sina 2030-åtaganden till år 2020. EU måste föreslå ett väsentligt ökat klimatmål för 2030 i början av 2020 för att Parisavtalet ska kunna förverkligas. Påståendet om att kommissionen kan föreslå ett nytt klimatmål först i oktober 2020, och därmed göra det omöjligt för EU att komma med ett överenskommet 2030-mål till Cop 26, undergräver processen, gör Parismålen ouppnåeliga och är därför oacceptabelt”, säger Can-chefen Wendel Trio i en kommentar.

EU-kommissionen väntas presentera programmet för den så kallade ”The European New Deal” den 11 december. EU-parlamentet driver på för att få in ett nytt mål om 55 procents minskade växthusgasutsläpp till 2030 i kommissionens förslag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?