ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU kritiseras för svaga 2030-ambitioner

  • Foto: Markus Schreiber

Ursula von der Leyen vill inte säga något om höjda klimatambitioner till år 2030. EU får nu kritik för att inte ligga i linje med Parisavtalet. 

Under klimattoppmötet Cop 25:s öppning i Madrid i går talade både EU-rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om EU:s och de europeiska ländernas ambitioner. Båda talarna fokuserade i sina anföranden på år 2050 som målår och kommissionens löften om en ny grön giv. 

Som väntat sade varken Charles Michel eller Ursula von der Leyen något om höjda ambitioner till år 2030.

Direkt efter EU:s anföranden under Cop 25 riktade miljöorganisationen Climate Action Network, Can, kraftig kritik mot att EU:s främsta företrädare inte kunde leverera höjda ambitioner i linje med Parisavtalet, något som förväntades av både de minst utvecklade länderna och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

”Parisavtalet kräver att alla länder ökar sina 2030-åtaganden till år 2020. EU måste föreslå ett väsentligt ökat klimatmål för 2030 i början av 2020 för att Parisavtalet ska kunna förverkligas. Påståendet om att kommissionen kan föreslå ett nytt klimatmål först i oktober 2020, och därmed göra det omöjligt för EU att komma med ett överenskommet 2030-mål till Cop 26, undergräver processen, gör Parismålen ouppnåeliga och är därför oacceptabelt”, säger Can-chefen Wendel Trio i en kommentar.

EU-kommissionen väntas presentera programmet för den så kallade ”The European New Deal” den 11 december. EU-parlamentet driver på för att få in ett nytt mål om 55 procents minskade växthusgasutsläpp till 2030 i kommissionens förslag.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer