1515
Annons

EU-kommissionen sågar Sveriges skogspolitik

Sverige måste revidera sin skogliga referensnivå för att säkerställa att de uppskattade avverkningsvolymerna är i linje med förordningen om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, LULUCF. 

Det skriver EU-kommissionen i sin utvärdering av EU-ländernas förslag till skogliga referensnivåer.

”Kommissionen slår nu Sverige på fingrarna för att försöka urholka ambitionsnivån i EU:s klimatpolitik med manipulerade siffror. Man kan säga att Sverige sitter ensamt kvar med sin tolkning av förordningen, att man skulle kunna ange den skogliga referensnivån som en framtidsprojektion av hur mycket man skulle kunna avverka”, säger Otto Bruun, sakkunnig i bioekonomi vid Naturskyddsföreningen, till Aktuell Hållbarhet.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare har berättat så tvingade en riksdagsmajoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna regeringen att ändra förslaget för den skogliga referensnivån.

”Nu tror jag att det krävs en gemensam analys av kommissionens rekommendationer med olika intressenter för att försöka få alla att förstå att man ska basera referensnivån på historiska verkliga siffror. Man kan inte slå huvudet i väggen med sin egen tolkning i all oändlighet, om inte Sverige i slutändan ska framstå som motståndare till klimatarbetet i EU och internationellt”, säger Otto Bruun.

Senast den sista december ska en reviderad plan ha skickats in till EU-kommissionen, som har sista ordet när det gäller referensnivåerna för alla medlemsländer.

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera