ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU-kommissionen sågar Sveriges skogspolitik

Sverige måste revidera sin skogliga referensnivå för att säkerställa att de uppskattade avverkningsvolymerna är i linje med förordningen om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, LULUCF. 

Det skriver EU-kommissionen i sin utvärdering av EU-ländernas förslag till skogliga referensnivåer.

”Kommissionen slår nu Sverige på fingrarna för att försöka urholka ambitionsnivån i EU:s klimatpolitik med manipulerade siffror. Man kan säga att Sverige sitter ensamt kvar med sin tolkning av förordningen, att man skulle kunna ange den skogliga referensnivån som en framtidsprojektion av hur mycket man skulle kunna avverka”, säger Otto Bruun, sakkunnig i bioekonomi vid Naturskyddsföreningen, till Aktuell Hållbarhet.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare har berättat så tvingade en riksdagsmajoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna regeringen att ändra förslaget för den skogliga referensnivån.

”Nu tror jag att det krävs en gemensam analys av kommissionens rekommendationer med olika intressenter för att försöka få alla att förstå att man ska basera referensnivån på historiska verkliga siffror. Man kan inte slå huvudet i väggen med sin egen tolkning i all oändlighet, om inte Sverige i slutändan ska framstå som motståndare till klimatarbetet i EU och internationellt”, säger Otto Bruun.

Senast den sista december ska en reviderad plan ha skickats in till EU-kommissionen, som har sista ordet när det gäller referensnivåerna för alla medlemsländer.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer