EU-kommissionen sågar Sveriges skogspolitik

Sverige måste revidera sin skogliga referensnivå för att säkerställa att de uppskattade avverkningsvolymerna är i linje med förordningen om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, LULUCF. 

Det skriver EU-kommissionen i sin utvärdering av EU-ländernas förslag till skogliga referensnivåer.

”Kommissionen slår nu Sverige på fingrarna för att försöka urholka ambitionsnivån i EU:s klimatpolitik med manipulerade siffror. Man kan säga att Sverige sitter ensamt kvar med sin tolkning av förordningen, att man skulle kunna ange den skogliga referensnivån som en framtidsprojektion av hur mycket man skulle kunna avverka”, säger Otto Bruun, sakkunnig i bioekonomi vid Naturskyddsföreningen, till Aktuell Hållbarhet.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare har berättat så tvingade en riksdagsmajoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna regeringen att ändra förslaget för den skogliga referensnivån.

”Nu tror jag att det krävs en gemensam analys av kommissionens rekommendationer med olika intressenter för att försöka få alla att förstå att man ska basera referensnivån på historiska verkliga siffror. Man kan inte slå huvudet i väggen med sin egen tolkning i all oändlighet, om inte Sverige i slutändan ska framstå som motståndare till klimatarbetet i EU och internationellt”, säger Otto Bruun.

Senast den sista december ska en reviderad plan ha skickats in till EU-kommissionen, som har sista ordet när det gäller referensnivåerna för alla medlemsländer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?