EU-kommissionen klubbade historisk klimatlag

I skuggan av virusspridning och flyktingkris försöker EU-kommissionen skriva klimathistoria.

Onsdagens förslag till klimatlag ska leda till nollutsläpp om 30 år.

Fast kritikerna tvivlar redan på att det räcker.

Foto:Bernat Armangue

Nästan exakt 100 dagar efter sitt tillträde den 1 december hoppas EU-kommissionen få upp klimatet på agendan igen den här veckan.

Huvudnummer är det förslag till klimatlag som nu godkänts av de 27 kommissionärerna vid sitt veckomöte i Bryssel – med svenska klimataktivisten Greta Thunberg som särskilt inbjuden gäst.

”Det här är absolut nödvändigt för klimatet och en fråga om ansvar mellan generationerna. Vi diskuterade med Greta Thunberg som påminde oss å framtida generationers vägnar att det är dags att agera nu”, skriver regionalstödskommissionären Elisa Ferreira på Twitter sedan beslutet fattats.

Thunberg ska för övrigt senare under onsdagen även framträda i EU-parlamentets miljöutskott. Dessutom är hon inbjuden till EU-ländernas miljöministermöte på torsdagen.

Kommissionens klimatlag aviserades redan i december och ska bana väg för ett klimatneutralt EU år 2050. Det har samtliga EU-länder utom Polen redan sagt ja till.

Målsättningen är satt för hela EU, snarare än för alla medlemsländer var för sig, för att ge de mest förorenande länderna mer tid på sig.

När kommissionen lade fram sina planer i december jämförde ordförande Ursula von der Leyen med löftet i början av 1960-talet från USA:s dåvarande president John F Kennedy om att inom tio år sätta en människa på månen.

”Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle”, sade von der Leyen i december.

Den nya klimatlagen ska nu behandlas i vanlig ordning av både EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. Parlamentet har som plan att enas om sin linje i september, medan ministerrådet hoppas göra likadant i oktober. I så fall finns en viss möjlighet – om än liten – att få hela klimatlagen på plats i lagom tid till årets stora internationella klimatmöte, COP 26, som hålls i skotska Glasgow i november.

Många kritiker tycker dock att raketbyggandet går för långsamt. Sverige och elva andra medlemsländer har inför klimatlagspresentationen efterlyst förslag till senast i sommar om hur EU ska spetsa till sina klimatmålsättningar inför år 2030.

EU-kommissionen väntas dock vilja dröja till i höst – vilket inte gillas av många miljöorganisationer och miljöpolitiker.

”Att bli klimatneutral på lång sikt är viktigt. Men det är åtgärder i dag som är nödvändiga för att ge oss en chans att begränsa den farliga uppvärmningen. Lagen måste sätta stopp för skadliga motsägelser i EU-politiken, där utsläppsmål sitter sida vid sida med miljarder i stöd till gasledningar och ohållbara nivåer av djuruppfödning”, säger Ilse Lübbeke från Världsnaturfonden, WWF, i ett uttalande.

”Vi håller med de miljöorganisationer som är besvikna över för låga ambitioner. EU måste kunna bättre och sätta högre mål i god tid inför nästa stora klimatmöte. Utan ett tillräckligt ambitiöst mål nu – inte om 30 år – riskerar klimatlagen att bli som kejsarens nya kläder”, skriver svenske EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?