Annons

EU-kommissionen klubbade historisk klimatlag

I skuggan av virusspridning och flyktingkris försöker EU-kommissionen skriva klimathistoria.

Onsdagens förslag till klimatlag ska leda till nollutsläpp om 30 år.

Fast kritikerna tvivlar redan på att det räcker.

Foto:Bernat Armangue

Nästan exakt 100 dagar efter sitt tillträde den 1 december hoppas EU-kommissionen få upp klimatet på agendan igen den här veckan.

Huvudnummer är det förslag till klimatlag som nu godkänts av de 27 kommissionärerna vid sitt veckomöte i Bryssel – med svenska klimataktivisten Greta Thunberg som särskilt inbjuden gäst.

”Det här är absolut nödvändigt för klimatet och en fråga om ansvar mellan generationerna. Vi diskuterade med Greta Thunberg som påminde oss å framtida generationers vägnar att det är dags att agera nu”, skriver regionalstödskommissionären Elisa Ferreira på Twitter sedan beslutet fattats.

Thunberg ska för övrigt senare under onsdagen även framträda i EU-parlamentets miljöutskott. Dessutom är hon inbjuden till EU-ländernas miljöministermöte på torsdagen.

Kommissionens klimatlag aviserades redan i december och ska bana väg för ett klimatneutralt EU år 2050. Det har samtliga EU-länder utom Polen redan sagt ja till.

Målsättningen är satt för hela EU, snarare än för alla medlemsländer var för sig, för att ge de mest förorenande länderna mer tid på sig.

När kommissionen lade fram sina planer i december jämförde ordförande Ursula von der Leyen med löftet i början av 1960-talet från USA:s dåvarande president John F Kennedy om att inom tio år sätta en människa på månen.

”Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle”, sade von der Leyen i december.

Den nya klimatlagen ska nu behandlas i vanlig ordning av både EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. Parlamentet har som plan att enas om sin linje i september, medan ministerrådet hoppas göra likadant i oktober. I så fall finns en viss möjlighet – om än liten – att få hela klimatlagen på plats i lagom tid till årets stora internationella klimatmöte, COP 26, som hålls i skotska Glasgow i november.

Många kritiker tycker dock att raketbyggandet går för långsamt. Sverige och elva andra medlemsländer har inför klimatlagspresentationen efterlyst förslag till senast i sommar om hur EU ska spetsa till sina klimatmålsättningar inför år 2030.

EU-kommissionen väntas dock vilja dröja till i höst – vilket inte gillas av många miljöorganisationer och miljöpolitiker.

”Att bli klimatneutral på lång sikt är viktigt. Men det är åtgärder i dag som är nödvändiga för att ge oss en chans att begränsa den farliga uppvärmningen. Lagen måste sätta stopp för skadliga motsägelser i EU-politiken, där utsläppsmål sitter sida vid sida med miljarder i stöd till gasledningar och ohållbara nivåer av djuruppfödning”, säger Ilse Lübbeke från Världsnaturfonden, WWF, i ett uttalande.

”Vi håller med de miljöorganisationer som är besvikna över för låga ambitioner. EU måste kunna bättre och sätta högre mål i god tid inför nästa stora klimatmöte. Utan ett tillräckligt ambitiöst mål nu – inte om 30 år – riskerar klimatlagen att bli som kejsarens nya kläder”, skriver svenske EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?