1515
Annons

EU-kommissionär utesluter stora förändringar i kontroversiellt förslag

EU-kommissionen kommer inte att göra några stora förändringar i förslaget att klassificera kärnkraft och fossilgas som hållbara. Det säger finansmarknadskommissionären Mairead McGuinness enligt Reuters

Mairead McGuinness uppger att det blir svårt att ändra i taxonomiutkastet.
Mairead McGuinness uppger att det blir svårt att ändra i taxonomiutkastet.Foto:Antti Aimo-Koivisto

Förslaget är en del av taxonomin som var tänkt att förenkla för investerare med gröna ambitioner vad som anses vara hållbart. Avsikten att klassificera kärnkraft och fossilgas på samma sätt som exempelvis vind- och solkraft har väckt starka reaktioner.

Bland annat har Danmark och Spanien skrivit under protestbrev medan Österrike och Luxemburg hotat med rättsliga åtgärder om förslaget blir verklighet. Men under onsdagen meddelade EU-kommissionen att reaktionerna inte kommer leda till några stora förändringar.

”Vi kanske kommer kunna justera förslaget på ena eller andra sättet för att möta några av invändningarna. Men vi har faktiskt ett begränsat manövreringsutrymme”, säger Mairead McGuinness. 

Läs mer: EU:s u-sväng om kärnkraften hotar taxonomin: ”En avslagen prosecco”

Medlemsländerna hade till och med 21 januari på sig att återkoppla med sina synpunkter på det utkast som kommissionen skickade ut vid årsskiftet. Sveriges hållning är att fossilgas inte borde inkluderas inom ramarna för taxonomin men att kärnkraften borde det.

”Det är viktigt att komma ihåg att taxonomin inte utgör ett verktyg som ska dirigera var investeringar ska gå. Det är marknaden som får avgöra utifrån lönsamhet och investeringarnas egenskaper, det vill säga om de betraktas som hållbara eller inte”, sa finansmarknadsminister Max Elger till Di tidigare i månaden.

Läs mer: Regeringen ger tummen upp för kärnkraft i EU-taxonomin  

EU-kommissionen väntas återkomma med ett slutgiltigt utkast på taxonomin vid månadsskiftet. När det väl finns ett formellt förslag kommer EU-länderna och parlamentet inte kunna ändra det, utan bara anta eller förkasta det.

Att ro ihop något som blidkar samtliga medlemsländer väntas bli tufft. Bland andra Tyskland och Polen har tryckt på för en hållbarhetsmärkning av fossilgas under en övergångsperiod medan exempelvis Frankrike satsar stort på kärnkraft. 

EU har tidigare lovat att tidsbegränsa både kärnkraften och fossilgasen i taxonomin.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här 


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?