ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU kan investera 150 miljarder kronor i klimatåtgärder

  • Foto: CHRISTIAN LUTZ

I dag röstar EU-parlamentet om investeringsprogrammet för perioden 2021-2027. Totalt kan 150 miljarder kronor komma att gå till investeringar som på olika sätt bidrar till att motverka klimatförändringar.

"Vi får se hur det går när parlamentet röstar, men i utskottet vann vi en stor seger där vi fick igenom ett krav på att 40 procent av investeringsbudgeten ska gå till klimatinvesteringar. Det kan bli EU:s största satsning på klimatinvesteringar någonsin", säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Investeringsprogrammet för perioden 2021–2027 omfattar totalt 38 miljarder euro. Om förslaget går igenom ska den nya fonden investera 40 procent av kapitalet i bland annat hållbar infrastruktur, forskning och innovation samt i klimatsatsningar i små- och medelstora företag. 

Jakop Dalunde säger att EU:s investeringsfond kan bli viktig för många svenska kommuner och företag som vill satsa på nya klimatsmarta lösningar.

"Om förslaget går igenom kan svenska aktörer med större sannolikhet få EU-finansiering till klimatprojekt. Investeringsfonden kräver också delfinansiering och målet är att EU:s kapital på 38 miljarder euro totalt ska mobilisera 350 miljarder euro i ytterligare investeringar. Det finns alltså en potential att investeringarna i klimatprojekt kan bli långt större än de medel som EU går in med."

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer