Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU kan investera 150 miljarder kronor i klimatåtgärder

I dag röstar EU-parlamentet om investeringsprogrammet för perioden 2021-2027. Totalt kan 150 miljarder kronor komma att gå till investeringar som på olika sätt bidrar till att motverka klimatförändringar.

Foto:CHRISTIAN LUTZ

"Vi får se hur det går när parlamentet röstar, men i utskottet vann vi en stor seger där vi fick igenom ett krav på att 40 procent av investeringsbudgeten ska gå till klimatinvesteringar. Det kan bli EU:s största satsning på klimatinvesteringar någonsin", säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Investeringsprogrammet för perioden 2021–2027 omfattar totalt 38 miljarder euro. Om förslaget går igenom ska den nya fonden investera 40 procent av kapitalet i bland annat hållbar infrastruktur, forskning och innovation samt i klimatsatsningar i små- och medelstora företag. 

Jakop Dalunde säger att EU:s investeringsfond kan bli viktig för många svenska kommuner och företag som vill satsa på nya klimatsmarta lösningar.

"Om förslaget går igenom kan svenska aktörer med större sannolikhet få EU-finansiering till klimatprojekt. Investeringsfonden kräver också delfinansiering och målet är att EU:s kapital på 38 miljarder euro totalt ska mobilisera 350 miljarder euro i ytterligare investeringar. Det finns alltså en potential att investeringarna i klimatprojekt kan bli långt större än de medel som EU går in med."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?