Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU kan inte lova koldioxidneutralitet till 2050

EU-kommissionen såväl som parlamentet vill få till ett mål om ett klimatneutralt EU till år 2050. Men när EU-kommissionen nu publicerar den klimatplan som FN:s generalsekreterare António Guterres efterfrågat inför toppmötet i New York 23 september, saknas ett sådant konkret mål.

EU-kommissionen skriver att en klar majoritet av EU:s länder står bakom målet och att det kommer ske diskussioner de kommande månaderna för att nå konsensus bland alla länder. Men senast i juni satte fyra länder, Ungern, Estland, Polen och Tjeckien, stopp för ett mål om klimatneutralitet till år 2050.

I kommunikationen till FN står även att EU är världens största finansiär av pengar till klimatarbete och att investeringsplanen nu kommer att förstärkas med 60 miljarder euro för att bidra till arbetet att nå Agenda 2030-målen och Parisavtalet.

EU kommer under toppmötet i New York att representeras av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?