Bara två veckor har gått sedan EU-parlamentet med dunder och brak röstade ned det paket där bland annat handel med utsläppsrätter och införandet av en koldioxidtull ingår. Detta efter att den socialdemokratiska partigruppen S&D landat i att de skrivningar som var på väg att gå igenom var alltför svaga.
Utfallet fick samtliga partigrupper att höja tonläget.
”Jag är enormt besviken. Vi fick inte igenom de ambitiösa skrivningar vi ville ha”, sa bland annat Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner då.
Att det bara skulle dröja ett par veckor till nästa omröstning var det få som trodde. Men efter en överenskommelse mellan socialdemokratiska S&D, konservativa EPP och liberala RE var det alltså på onsdagen dags för ett nytt försök.
Den här gången gick det som planerat. En klar majoritet, 439 ledamöter, röstade för kompromissen, och 157 emot. Förslaget, som har högre ambitioner än det som kommissionen presenterat, innebär bland annat att den fria tilldelningen av utsläppsrätter ska fasas ut till år 2032 samt att antalet utsläppsrätter ska minska med 4,4 procent från 2024 (se faktaruta).
Även förslaget om den nya gränsjusteringsmekanismen, i praktiken ett slags koldioxidtull, röstades igenom med bred majoritet (450 för, 115 emot).
Debatten som föregick omröstningen rörde sig från de som uttryckte missnöje över det demokratiska förfarandet, till de som varnade för att förslaget är alltför svagt med tanke på klimatet och de förändringar vi redan ser runt omkring oss.
Jytte Guteland som förhandlat för socialdemokraterna, är nöjd med utfallet.
”Det satt långt inne för den konservativa gruppen att förbättra klimatnyttan den här gången. Lobbyismen har varit enorm. För svensk industri är det väldigt bra att systemet blir skarpare, det driver på nyindustrialiseringen”, säger hon i en kommentar.
Även Jessica Polfjärd (M) säger sig vara nöjd, inte minst eftersom hon ser handeln med utsläppsrätter som ett av de viktigaste verktygen inom klimatpolitiken.
”Vi har röstat för höjda klimatambitioner inom ETS. Däremot tror vi inte på en överbudspolitik som riskerar skada jobb och företag. Det gynnar varken klimatet eller EU:s konkurrenskraft.”
Emma Wiesner (C) säger tycker att resultatet visar att ”hårt arbete lönar sig”.
”Det är rena julafton mitt i sommaren. Jag är jätteglad och stolt över att vi har fått ihop klimatpaketet. För två veckor sedan mötte vi motgångar, men nu har partierna äntligen släppt på prestigen. Nu kan vi jobba för att få med oss rådet och kommissionen och se till att utvidga handelssystemet.”
Jakop Dalunde (MP) har blandade känslor inför resultatet:
”Jag är stolt över parlamentet nu höjer EU:s klimatambitioner, i stället för att sänka dem. Men jag är samtidigt inte nöjd. Även om det här är en parlamentarisk seger så är det fortfarande långt ifrån vad vetenskapen säger att vi behöver göra för att hålla oss till max 1,5 graders temperaturökning.”
Efter den första omröstningen, som hölls den 8 juni, menade Carbon Market Watch att förslaget som röstades ned skulle ha varit en katastrof för klimatet. Och organisationen är inte mycket mer positiv den här gången heller.
Förslaget från socialdemokraterna, de konservativa och liberalerna höjer inte ribban så mycket som faktiskt krävs, menar man.
”Det här var nästan en kopia av den avvisade kompromissen. Den gör väldigt lite för att minska koldioxidavtrycket från europeiska industrin”, skriver organisationen i en analys.