1515
Annons

EU-ja till snabbare utfasning av utsläppsrätter

EU-parlamentet klubbade på onsdagen en snabbare utfasning av utsläppsrätterna än den kommissionen föreslagit. En framgång, enligt majoriteten. Men för klimatet är det inte tillräckligt, påpekar organisationen Carbon Market Watch.

Jessica Polfjärd (M), Jakop Dalunde (MP) och Jytte Guteland (S).
Jessica Polfjärd (M), Jakop Dalunde (MP) och Jytte Guteland (S).
Foto:Anna Karolina Eriksson/TT
Foto:Josefine Stenersen
Foto:Jonas Eng
Emma Wiesner (C).
Emma Wiesner (C).

Bara två veckor har gått sedan EU-parlamentet med dunder och brak röstade ned det paket där bland annat handel med utsläppsrätter och införandet av en koldioxidtull ingår. Detta efter att den socialdemokratiska partigruppen S&D landat i att de skrivningar som var på väg att gå igenom var alltför svaga.

Utfallet fick samtliga partigrupper att höja tonläget. 

”Jag är enormt besviken. Vi fick inte igenom de ambitiösa skrivningar vi ville ha”, sa bland annat Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner då.

Att det bara skulle dröja ett par veckor till nästa omröstning var det få som trodde. Men efter en överenskommelse mellan socialdemokratiska S&D, konservativa EPP och liberala RE var det alltså på onsdagen dags för ett nytt försök.

Den här gången gick det som planerat. En klar majoritet, 439 ledamöter, röstade för kompromissen, och 157 emot. Förslaget, som har högre ambitioner än det som kommissionen presenterat, innebär bland annat att den fria tilldelningen av utsläppsrätter ska fasas ut till år 2032 samt att antalet utsläppsrätter ska minska med 4,4 procent från 2024 (se faktaruta).

Även förslaget om den nya gränsjusteringsmekanismen, i praktiken ett slags koldioxidtull, röstades igenom med bred majoritet (450 för, 115 emot). 

Debatten som föregick omröstningen rörde sig från de som uttryckte missnöje över det demokratiska förfarandet, till de som varnade för att förslaget är alltför svagt med tanke på klimatet och de förändringar vi redan ser runt omkring oss.

Jytte Guteland som förhandlat för socialdemokraterna, är nöjd med utfallet.

”Det satt långt inne för den konservativa gruppen att förbättra klimatnyttan den här gången. Lobbyismen har varit enorm. För svensk industri är det väldigt bra att systemet blir skarpare, det driver på nyindustrialiseringen”, säger hon i en kommentar. 

Även Jessica Polfjärd (M) säger sig vara nöjd, inte minst eftersom hon ser handeln med utsläppsrätter som ett av de viktigaste verktygen inom klimatpolitiken. 

”Vi har röstat för höjda klimatambitioner inom ETS. Däremot tror vi inte på en överbudspolitik som riskerar skada jobb och företag. Det gynnar varken klimatet eller EU:s konkurrenskraft.”

Emma Wiesner (C) säger tycker att resultatet visar att ”hårt arbete lönar sig”. 

”Det är rena julafton mitt i sommaren. Jag är jätteglad och stolt över att vi har fått ihop klimatpaketet. För två veckor sedan mötte vi motgångar, men nu har partierna äntligen släppt på prestigen. Nu kan vi jobba för att få med oss rådet och kommissionen och se till att utvidga handelssystemet.”

Jakop Dalunde (MP) har blandade känslor inför resultatet: 

”Jag är stolt över parlamentet nu höjer EU:s klimatambitioner, i stället för att sänka dem. Men jag är samtidigt inte nöjd. Även om det här är en parlamentarisk seger så är det fortfarande långt ifrån vad vetenskapen säger att vi behöver göra för att hålla oss till max 1,5 graders temperaturökning.”

Efter den första omröstningen, som hölls den 8 juni, menade Carbon Market Watch att förslaget som röstades ned skulle ha varit en katastrof för klimatet. Och organisationen är inte mycket mer positiv den här gången heller.

Förslaget från socialdemokraterna, de konservativa och liberalerna höjer inte ribban så mycket som faktiskt krävs, menar man. 

”Det här var nästan en kopia av den avvisade kompromissen. Den gör väldigt lite för att minska koldioxidavtrycket från europeiska industrin”, skriver organisationen i en analys.

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?