1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU fasar ut kolsubventioner till 2025

EU:s parlament och ministerråd enades under tisdagen om nya elmarknadsregler, som bland annat innebär att kolsubventioner ska fasas ut till år 2025.

Foto:Thomas Löfqvist, Thomas Löfqvist+Thomas Löfqvist

Det handlar om så kallade ”kapacitetsmekanismer”, avsedda att tillföra el vid eventuella underskott, vilka i dag utgör det enskilt största stödet till kraftverk. 

Genom beslutet utesluts kraftverk med ett utsläpp på över 550 gram koldioxid per kilowattimma från stödet, vilket gör att det inte längre kommer att kunna ges till kolkraftverk. 

Enligt miljöorganisationen Can Europe finns det dock två allvarliga problem med överenskommelsen. För det första börjar den nya koldioxidgränsen gälla först år 2025. För det andra finns det ett kryphål som gör att den nya lagstiftningen inte gäller för alla de stödprogram som redan har beslutats, plus alla stödprogram som kommer att beslutas under hela nästa år. 

Därmed kan vissa kolkraftverk fortsätta att subventioneras av EU-medborgarna till slutet av 2030, bland annat kolkraftverk på sammanlagt 4 GWh som håller på att byggas i Polen, uppger Can Europe.

”Medan det är ett bra steg mot en övergång till ren energi att sätta ett slutdatum för kolsubventioner, så är det otillräckligt för att möta det akuta behovet av klimatåtgärder”, säger Can:s chef Wendel Trio i en kommentar.

Han menar samtidigt att trycket nu ökar på EU:s medlemsstater att fasa ut kolet senast 2030.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?