ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU: Elscootrar räddar inte miljön

  • Foto: TT

Att kombinera kollektivtrafik med gång och cykel är fortfarande den mest hållbara transportlösningen. Det konstaterar EU:s miljöbyrå i en ny rapport där elscootrar och Uber sågas. 

Enligt en ny rapport från EEA, Europeiska miljöbyrån, är det inte nya app-baserade transportlösningar som elscootrar och taxitjänster som kommer rädda miljön och medborgarnas hälsa.

Särskilt elscootrar tycks ibland i stället snarast motverka hållbar utveckling genom att personer som tidigare gick eller cyklade istället använder ett elfordon.

Elscootrar som delas genom tjänster som Voi och Lime har också negativ miljöpåverkan vid tillverkning och insamling för laddning, menar EEA.

Inte heller hos taxitjänster som Uber eller bildelningstjänster hittar EEA en självklar positiv miljöpåverkan. Att fler använder Uber leder knappast till sänkta utsläpp eller minskad trängsel, eller att trycket på kollektivtrafiken minskar, påpekar miljöbyrån.

Enligt EEA kommer en övergång till gång, cykling och kollektivtrafik vara avgörande för att EU ska klara målen i den så kallade gröna given. Städer kan enligt myndigheten göra mycket genom att satsa på attraktiva urbana miljöer som ligger i kollektivtrafiknära lägen samt göra det attraktivt att gå och cykla till dessa platser.

Elscooterföretaget Voi påpekar till Di att rapporten från EU:s miljöbyrå hänvisat till en livscykelanalys som är nästan ett år gammal. Bolagets senaste modeller har utbytbara batterier vilket ska minska mängden transporter som krävs för att ladda bolagets scootrar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer