ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU bromsar FN-avtal om företags ansvar för mänskliga rättigheter

FN:s råd för mänskliga rättigheter har bjudit in till förhandlingar i Genève nästa vecka för att skapa ett globalt FN-avtal kring företags ansvar för mänskliga rättigheter.

Bakgrunden till avtalet är att det hittills varit svårt att ställa stora globala bolag som bryter mot mänskliga rättigheter till svars. Förhandlingarna har dock sinkats av bland annat USA och flera EU-länder, inklusive Sverige. Dessa länder anser nämligen att det föreslagna avtalet diskriminerar stora globala företag gentemot nationella företag.

Förra veckan antog dock EU-parlamentet en resolution där parlamentet uppmanar kommissionen och ministerrådet att delta konstruktivt i förhandlingarna kring FN-avtalet.

"Min bild är att USA och flera av EU:s medlemsländer vill döda hela processen. EU:s ministerråd har som exempel meddelat att EU inte kommer att medverka i förhandlingarna i Genève nästa vecka", säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

Exakt hur Sverige ställer sig i frågan är enligt Max Andersson än så länge oklart.

"Men det skulle vara jättekonstigt om Sverige inte deltar i förhandlingarna om en så här viktig fråga."

Både Frankrike och Storbritannien har i dag bindande regler för hur deras företag får uppföra sig utanför landets gränser. Sveriges har hittills satsat på att få företag att frivilligt respektera mänskliga rättigheter.

"Men i våras utreddes frågan av Statskontoret som föreslog skarpare svensk lagstiftning mot svenska företag som bryter mot mänskliga rättigheter utomlands", säger Max Andersson.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer