EU-besked positiv signal till klimatmöte

EU-ledarnas besked om att unionen ska vara klimatneutral till 2050 ger eko på FN:s klimatmöte i Madrid.

”Det är väldigt viktigt eftersom de stora ekonomierna inte visat så mycket energi som de förväntades göra”, sade Teresa Ribera, spansk miljöminister och värd för mötet, inför beslutet.

”Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om EU:s besked.
”Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om EU:s besked.Foto:Kristian Pohl/Regeringskansliet

Klimattoppmötet i Madrid är inne på sluttampen. Hittills har förhandlingarna gått trögt. Inte heller utanför förhandlingsrummen har det gjorts några stora utspel om höjda klimatambitioner för att nå Parisavtalets mål om att begränsa temperaturhöjningen.

”Visserligen är det många små och medelstora länder som aviserat att de ska höja sina klimatambitioner”, säger Ribera.

”Men det är inte samma sak som om en stor ekonomi med stor kapacitet att minska sina utsläpp gör det. Det skulle ha stor effekt”, sade hon på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Även klimatminister Isabella Lövin (MP) anser att beskedet från EU är viktigt.

”Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver. EU har ledartröjan och detta kommer vara viktigt för att få vi ska få ett bra beslut på klimattoppmötet i Madrid”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ett sjuttiotal länder har satt som mål att de ska vara klimatneutrala till 2050. De flesta gav sina löften redan i september på FN:s klimatmöte i New York. Men de stora aktörerna Kina, USA, EU och Indien anslöt sig inte.

Att EU som den första stora ekonomin i världen nu sätter som mål att ha nettoutsläpp av växthusgaser om 30 år kan därför bli en injektion åt förhandlingarna i Madrid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?