ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

EU-besked positiv signal till klimatmöte

  • ”Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om EU:s besked. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

EU-ledarnas besked om att unionen ska vara klimatneutral till 2050 ger eko på FN:s klimatmöte i Madrid.

”Det är väldigt viktigt eftersom de stora ekonomierna inte visat så mycket energi som de förväntades göra”, sade Teresa Ribera, spansk miljöminister och värd för mötet, inför beslutet.

Klimattoppmötet i Madrid är inne på sluttampen. Hittills har förhandlingarna gått trögt. Inte heller utanför förhandlingsrummen har det gjorts några stora utspel om höjda klimatambitioner för att nå Parisavtalets mål om att begränsa temperaturhöjningen.

”Visserligen är det många små och medelstora länder som aviserat att de ska höja sina klimatambitioner”, säger Ribera.

”Men det är inte samma sak som om en stor ekonomi med stor kapacitet att minska sina utsläpp gör det. Det skulle ha stor effekt”, sade hon på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Även klimatminister Isabella Lövin (MP) anser att beskedet från EU är viktigt.

”Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver. EU har ledartröjan och detta kommer vara viktigt för att få vi ska få ett bra beslut på klimattoppmötet i Madrid”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ett sjuttiotal länder har satt som mål att de ska vara klimatneutrala till 2050. De flesta gav sina löften redan i september på FN:s klimatmöte i New York. Men de stora aktörerna Kina, USA, EU och Indien anslöt sig inte.

Att EU som den första stora ekonomin i världen nu sätter som mål att ha nettoutsläpp av växthusgaser om 30 år kan därför bli en injektion åt förhandlingarna i Madrid.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer