Annons

EQT:s nya giv: Lägre ränta med fler kvinnor i styrelsen

Mer jämställda styrelser ger lägre låneräntor. Det är modellen när riskkapitalbolaget EQT för första gången knyter hållbarhetsmål till sina kreditvillkor.

Therése Lennehag, hållbarhetschef på EQT
Therése Lennehag, hållbarhetschef på EQTFoto:Evelina Carborn

Coronakrisen har inte stoppat EQT:s arbete med att hämta in pengar till sin nionde fond, EQT IX, som enligt planerna ska bli bolagets största med ett värde på över 150 miljarder kronor.

På torsdagen meddelade riskkapitalbolaget att det slutit avtal med bland andra BNP Paribas och SEB om en bryggfinansiering på maximalt 5 miljarder euro som EQT IX kan använda vid förvärv. 

För första gången har EQT och bankerna kopplat kreditfacilitetens räntevillkor till hållbarhetsmål. 

”Det handlar om mål, i linje med EQT:s övergripande mål, som vi vill att framtida portföljbolag ska leverera på”, säger Therése Lennehag, hållbarhetschef på EQT.

De tre indikatorerna som portföljbolagen ska leverera på är jämställda styrelser, omställning till att bara använda förnybar energi och att hållbarhetsarbetet är integrerat i bolagsstyrningen. 

”Om portföljbolagen kan leverera på de här målen är bankerna villiga att ge en reducerad ränta”, säger Therése Lennehag och fortsätter:

”Lyckas man bygga ett bolag som har låga koldioxidutsläpp och mångfald i styrelserna, då har man också byggt ett bättre bolag med lägre risknivå.”

Jämställdhet i styrelserummet har varit en svag punkt för riskkapitalbolaget som noterades i fjol. Fram till i måndags satt män på fem av sex stolar i EQT:s styrelse. På stämman 8 juni ändrades dock balansen då två nya namn valdes in, Société Générales vice vd Diony Lebot samt Nicola Kimm, hållbarhetsansvarig på belysningsföretaget Signify. Därmed är tre av åtta styrelseledamöter kvinnor.

Nu gör också EQT jämställdhet till en fråga för portföljbolagen. 

”Vi behöver få minst 25 procent kvinnor i EQT:s portföljbolags styrelser, och inom en inte alltför lång tid ska det vara jämställda styrelser”, säger Therése Lennehag.

Det var i januari som planerna för EQT IX presenterades. Målet är att fonden ska resa 14,75 miljarder euro, motsvarande 154 miljarder kronor. EQT har denna gång lagt ribban högt. Senast riskkapitalbolaget stängde en equity-fond, EQT VIII, var i februari 2018 och till den fonden reste EQT 10,75 miljarder euro vilket då var nytt rekord för riskkapitalbolaget. 

EQT kan med hänsyn till marknadsföringsregler inte kommentera hur arbetet att resa kapital till EQT IX förlöper och hur arbetet påverkats av coronakrisen.

”Den här nyheten om kreditfaciliteten är dock ett tecken på att det går att göra affärer i coronatider”, är allt kommunikationschefen Nina Nornholm kan säga. 

Fondens investeringsstrategi väntas väsentligen vara i linje med föregående fonden EQT VIII. Det innebär att den främst ska investera i hälsovård, service och TMT (telekom och media).

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?