1515
Annons

”Enorm potential” i nygammal solteknologi

Solel från Saharaöknen i svenska hushåll. Det kan bli verklighet inom en snar framtid. Satsningar på termisk solkraft i bland annat Marocko kan bli avgörande för den globala klimatomställningen.

”Det finns en enorm potential för just den här teknologin, som är större än för de andra fossilfria elproduktionssätten”, säger Johan Lilliestam, professor i energipolitik vid universitetet i Potsdam.

Johan Lilliestam till vänster och Jonas Eklind till höger. En genrebild i mitten.
Johan Lilliestam till vänster och Jonas Eklind till höger. En genrebild i mitten.

”Allt kretsar kring solen” brukar det heta. Det kan inkludera svaren på hur man löser problemen med framtidens elförsörjning. Satsningar på termisk solkraft, även kallad Concentrated solar power (CSP), börjar ge eko i världen. 

CSP bygger på en annan teknologi än vanliga solceller och är mer som ett vanligt termiskt kraftverk. Ett som inte drivs på värme från eldad kol, utan på värme från solen som koncentreras med hjälp av speglar.

”Den stora fördelen är att CSP är reglerbar. Man kan lagra värmen för att producera el även på kvällen. Det är få av de nya fossilfria teknologierna som man kan använda för att producera efter efterfrågan, oberoende av hur vädret förhåller sig”, säger Johan Lilliestam.

Världens största solkraftspark, Ouarzazate Solar Power Station (OSPS), återfinns i Marocko. Det statliga bolaget Masen ligger bakom bygget som för närvarande har en kapacitet på över 500 megawatt och täcker en yta över 3.040 hektar.

Liknande satsningar finns i bland annat Chile, Sydafrika och Dubai. Enligt Johan Lilliestam är CSP den första hållbara energiteknologin som drivs på av andra länder än industriländerna. 

”Många utvecklingsländer kommer att ha behov av det här. De har en lägre elkapacitet tillsammans med svaga nät och dåliga elsystem över huvud taget. Stoppar man in fluktuerande el som från vindkraft kommer systemen inte att palla med det. Där finns det en nisch för CSP som kan leverera reglerbar el i svaga elnät”, säger han. 

Marocko, som har gott om yta med direkt solstrålning, har aviserat att de tänker satsa ytterligare på solkraft för att uppnå sitt mål på 52 procent förnybar energi till 2030. Planen är också att bli en exportör av grön el till Europa. 

Landet har redan en elkabel över till Spanien, men har också nyligen tecknat avtal med Portugal om en ny kabel dit. Förhandlingar pågår även med Storbritannien.

”Marocko kommer om tio år ganska säkert vara integrerat på ett ännu starkare sätt i det europeiska elsystemet, och kanske i den europeiska elmarknaden”, säger Johan Lilliestam. 

Det som hållit teknologin tillbaka är kostnaden. Trots det att den sjunkit enormt de senaste tio åren är exempelvis traditionella solceller fortfarande klart billigare. Men konkurrensfördelen för CSP är att den är reglerbar och det är tack vare olika energilagringsmetoder som finns. 

Det huvudsakliga energilagringssystemet på Ouarzazate Solar Power Station, OSPS, i Marocko är att värme lagras i flytande nitratsalt. Saltet används sedan vid behov till att värma vatten och bildar ånga som driver en turbin kopplad till en generator som producerar el. 

De branscher som i dag är kopplade till CSP kan komma att få en skjuts om teknologin breder ut sig ytterligare, spår Johan Lilliestam.

”Det finns många europeiska företag som sysslar med energilagringsteknologi. Men även kineserna är starka där, bland annat Shanghai Electric. Eftersom det handlar om vanlig turbinteknologi kommer aktörer som Siemens, som bygger vanliga ångturbiner, att kunna påverkas.”

Ett av de europeiska bolagen är svenska Azelio AZELIO -0,78% Dagens utveckling , som de senaste åren haft en projektanläggning på OSPS ämnad att verifiera deras energilagringsteknologi. Bolaget fick så sent som i december ett certifikat som innebär att det kan bedriva försäljning på en stor skala.

”Vi tar förnybar el och lagrar som värme i återvunnen aluminium och kan sedan leverera ut el och värme igen, styrbart för dygnets alla timmar”, säger Jonas Eklind, vd för Azelio.”

Azelios anläggningar är däremot tänkta att ligga utanför kraftverken, närmre slutanvändaren. Något som kan behövas på flera olika ställen i världen för att minska trycket på elnäten. 

”Ute i världen har hållbarhetsomställningen bara börjat. För att klara den kommer det behövas en mix med olika teknologier, förnybara produktionskällor och lagringsteknologierna. Men solen kommer vara den absolut viktigaste källan globalt”, säger Jonas Eklind. 

 


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?