Annons

Energilagring i nedlagda gruvor lockar nytt kapital

Ett EU-finansierat investmentbolag investerar i svenska Mine Storage, som nu ska trappa upp sin satsning på att bygga vattenkraftverk i nedlagda gruvor.

”Vi kommer att kunna expandera vår verksamhet i snabbare takt”, säger Thomas Johansson, medgrundare och VD för Mine Storage.

Bolaget har en lagringslösning som bygger på användandet av pumpkraftverk i nedlagda gruvor.
Bolaget har en lagringslösning som bygger på användandet av pumpkraftverk i nedlagda gruvor.

EIT InnoEnergy har tidigare investerat i bland andra Northvolt, H2 Green Steel och Corpower Ocean. Investmentbolaget, som stöds av EU-organet European Institute for Innovation and Technology, arbetar för att snabba på den gröna omställningen genom att stötta hållbara energiinnovationer.

”De har bestämt sig för att satsa på oss, vilket är glädjande. Det är en kvalitetssäkring att en aktör som InnoEnergy väljer att investera i bolaget”, säger Thomas Johansson. 

Investeringen som inte offentliggjorts förrän nu gjordes redan i början av april. Den innehåller både ett kapitaltillskott, vars summa inte avslöjas, och andra mervärdestjänster, enligt Thomas Johansson. 

”InnoEnergy har ett program som handlar om kontanta medel men också att man kommer in i deras ”investment community” och kan ta del av andra tjänster. Det ger oss en bra trygghet för framtiden och bra möjligheter att komma ut ännu mer via deras nätverk, både i Sverige och internationellt”, säger han.

Mine Storages affärsidé går ut på att lösa bristen på frekvensreglering i det svenska elnätet, där en allt större andel utgörs av förnybar energi som vind och sol. Bolaget har en lagringslösning som bygger på användandet av pumpkraftverk i nedlagda gruvor. När tillgången på el är stor i nätet pumpas vatten upp till ett övre magasin i gruvan, när elproduktionen går ner leds vattnet tillbaka till ett lägre magasin. På vägen passerar det elgenererande turbiner.

Thomas Johansson, medgrundare och VD för Mine Storage, skakar hand med Kenneth Johansson, vd för Innoenergy Scandinavia.
Thomas Johansson, medgrundare och VD för Mine Storage, skakar hand med Kenneth Johansson, vd för Innoenergy Scandinavia.Foto:Press

Precis som i vanlig vattenkraft utnyttjas höjdskillnader för att utvinna energi tack vare vattnet och gravitationen. 

Men bolaget har ännu inte kommit så långt att något kraftverk börjat byggas. Istället är man i färd med att säkra rättigheter till flera gruvor och i två fall görs undersökningar för att förbereda för ansökningar om miljötillstånd. Värmland är en region som bolaget vill etablera sig i.

”Stödet ger oss möjlighet att utveckla våra projekt ytterligare, öka takten på våra rekryteringar och titta på flera nya marknader. Vi kommer att kunna expandera vår verksamhet i snabbare takt än tidigare”, säger Thomas Johansson.

Mine Storage har tidigare uppgett för Di att Irland, Tyskland och Finland är de länder förutom Sverige där det pågår förhandlingar med ägare av uttjänta gruvor.

Det är fortfarande ett par år kvar till att bolaget får några intäkter. Enligt Thomas Johansson tar det omkring två till tre år för att bygga ett pumpkraftverk efter att alla tillstånd är på plats. Kostnadskalkylen är mellan 200 miljoner och 1 miljard kronor per gruva.

Men väl då räknar Mine Storage med en årlig avkastning på 14 till 17 procent.

Mine Storage har tidigare, tillsammans med gruvbolagen Boliden och Lovisagruvan, energibolaget Mälarenergi, vattenkraftsutrustningstillverkaren Voith Hydro samt Afry fått stöd av Vinnova för sin satsning på den nya energilagringsmetoden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera